Hopelijk heeft u de Kerst doorstaan, dan wel prettig doorgebracht? Mooi, want we moeten ons al weer voorbereiden op de jaarwisseling. Neem dat gerust letterlijk, want Oud & Nieuw staat helaas allang niet meer synoniem voor oliebollen, champagne en gezelligheid, waarbij rond middernacht traditioneel de boze geesten verjaagd worden. De Germanen, onze verre voorvaderen, maakten daarom gewoon herrie, maar de Chinese gewoonte om dat met vuurwerk te doen waaide al in de middeleeuwen naar ons over.

Toch steken ‘we’ pas sinds de zestiger jaren van de vorige eeuw vuurwerk af. Wat begon met wat sterretjes, rotjes en vuurpijlen ontwikkelde zich langzaam aan tot een nationale ramp. Dat is zeker niet overdreven, want hoe zou u een nacht betitelen waarin honderden mensen gewond en duizenden dieren gestrest raken en enorme schade wordt aangericht? Wie een evenement organiseert met dergelijke risico’s krijgt van geen enkele burgemeester een vergunning. Maar goed, het mag ‘gewoon’, dus knallen maar. Kost wat vingers en ogen, maar dan heb je ook wat…

Na twee ‘dankzij’ corona tamelijk rustig verlopen jaarwisselingen is Oom Agent er ook niet gerust op. Centraal in het land wordt een heus NSGBO opgetuigd. De afkorting staat voor Nationale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden. Van hieruit wordt getracht de ramp het hoofd te bieden. Tienduizenden beschonken lui, vandalen en relschoppers in de hand houden is onbegonnen werk. En deze nacht zijn ze ook nog bewapend met vuurwerk, dat de kracht evenaart van handgranaten. Ga er maar aan staan!

Agenten, brandweerlieden, ambulance- en ziekenhuispersoneel, ze krijgen het weer zwaar te verduren. Hopelijk heb ik ongelijk. Van mij mag er een vette punt achter vuurwerkgebruik door consumenten. Als de ramp zich opnieuw voltrekt, gaat dat wellicht eindelijk gebeuren. Houden we nog iets moois over aan de afsluiting van 2022. Een jaar dat ons oorlog, crises, meer armoede en cancelcultuur bracht. En, toch nog iets positiefs dan, het eind van een pandemie. Achter dit jaar mag ook een vette punt. Ik wens u een véél beter 2023 toe!

Thijs Blom.