reageer als eerstwo 25 mrt 2020

“Van verveling ga je niet dood”

“Stuurman aan wal”

Ja jochie, er lopen buiten meer gekken rond dan er in het gekkenhuis zitten.” Dat hoorde ik voor de eerste keer toen ik nog klein was en oma hoofdschuddend gadesloeg hoe mensen massaal een waarschuwing voor onbetrouwbaar ijs negeerden en de schaatsen onderbonden. Afgelopen weekend was het de lente die massaal gekkies op de been bracht. In parken, bossen en stranden werd door veel te veel mensen op een kluitje gerecreëerd. Het verbaasde mij eigenlijk niet, want in de dagen ervoor zag ik al beangstigend veel idioten.

Als u denkt; word ik nu uitgemaakt voor een idioot terwijl ik gewoon even op een mooie zonnige dag een luchtje wilde scheppen, dan maak ik een kleine nuance. Heel begrijpelijk om met z’n tweetjes of het eigen gezinnetje even de deur uit te gaan, maar als je dan op een plek aankomt waar het wemelt van het volk, maak je rechtsomkeert. Maar wie het IQ heeft van een borrelnoot doet dat dus niet. Maar, zoals gezegd, ik heb het nog gekker gezien. Op het Leerpark, waar niet voor niets geen leerling meer komt, waren dagenlang grote groepen jongeren aan het trainen. Met begeleiding zelfs.

Voor een camera van de lokale omroep lieten ze zich lachend filmen. Bij mijn eigen voetbalclub zag ik ‘s avonds licht branden. Tientallen jongens, het gros niet van mijn club, was er op ons kunstgras aan het ballen. Dan moet je als club nog bij de gemeente gaan vragen of ze alsjeblieft de hoofdschakelaar om willen zetten. Op een ander veld waren twee dug-outs door een groep meiden in gebruik genomen als chill-plek. Een passerende volwassene begreep het allemaal wel; die jongelui vervelen zich dood natuurlijk. Van verveling ga je echter niet dood, van een virus wel.

Jongeren lijken zich onaantastbaar te voelen. Worden niet ziek, maar kunnen het virus wel verder verspreiden. Hoe a-sociaal kun je zijn? Bij de groothandel, waar sinds deze week ook de gewone sterveling mag winkelen, krijste een moeder tegen een medewerkster dat ze “gvd geen corona hebben”, doelend op haar kinderen, die van de medewerkster de vraag kregen om niet overal met hun handen aan te zitten. Zag ik dan alleen maar gekken? Nee, gelukkig ook een held.

Een gepensioneerde huisarts vertelde op tv dat hij bijspringt in de crisis. Een diepe buiging. Van anderhalve meter afstand uiteraard. Gelukkig heeft het kabinet ook de idioten in de smiezen gekregen en maandag nieuwe maatregelen afgekondigd. Onverantwoord gedrag kan een boete van 400 euro opleveren. Ook dat deed weer even aan een vaak gebruikte slogan van oma denken. Wie niet horen wil, moet maar voelen. In dit geval in de portemonnee.

 

Kronkelaar

 

Geef een reactie