“Stuurman aan wal”

Moet iemand die een hulpverlener aanvalt de bak in of niet? Met die simpele vraag ontspon zich afgelopen weekend een levendige discussie, die overigens begon met een curieus misverstand. De vraagsteller doelde op de veroordeling van twee mannen die een ambulancechauffeur te lijf gingen. Maar de eerste die antwoord gaf meende dat de vraag sloeg op een Dordtse gozer die na een verliespotje van Feyenoord twee stenen naar de ME had gegooid.
De ene hulpverlener is de andere niet, maar het aangescherpte strafrecht voor geweld tegen hulpverleners maakt geen onderscheid: de straf moet 200 procent hoger zijn dan bij andere incidenten. Je kunt je afvragen of het minder erg is als een niet-hulpverlener mishandeld wordt, merkte er nog eentje op. Daar hebben we het een andere keer over. Feit is dat de man van de mobiele eenheid met een helm, schild en wapenstok aan het werk was.
De ambulancechauffeur heeft dergelijke instrumenten nooit bij zich en we kwamen al gauw tot de conclusie dat de aanvallers van de man van de ziekenwagen zwaarder gestraft moeten worden dan die stenengooier. De officier van justitie vond dat ook. Die eiste 220 uur werkstraf en een maand voorwaardelijke celstraf voor de laatste en voor het duo dat de ambulancechauffeur te lijf ging twee maanden celstraf plus twee maanden voorwaardelijk. Maar de rechter ging er niet in mee.
De stenengooier kan binnenkort wel weer een steentje gooien, want een voorwaardelijke celstraf kreeg hij niet. Wel tien procent korting op zijn werkstraf. Maar echt verbijsterend; de idioten die de man van de ziekenwagen aanvielen hoeven niet de bak in. Zij kwamen er af met een voorwaardelijke straf (bij het volgende akkefietje wel brommen) en werkstraffen van 180 en 200 uur. Het verschil school in het feit dat één van de ‘heren’ ook nog een ander had gemolesteerd.
Simpel beschouwd kwamen we aan onze praattafel tot de conclusie dat het voor de rechter weinig uitmaakt of je stenen gooit naar de ME of een medewerker van de ambulancedienst te lijf gaat. Eentje merkte nog op dat rechters zich óók weinig aantrekken van die richtlijn voor 200 procent extra straf. De scheiding der machten is een groot goed, maar bij een volgende discussie hoop ik ook een rechter te zien. Een beetje uitleg helpt wellicht tegen dat zure gevoel bij ons.

Kronkelaar