“Stuurman aan wal”

Gaan we de kip met de gouden eieren slachten en verkopen voor een gigantisch bedrag? Of blijven we tot in lengte van dagen profiteren van de gouden eieren? Deze simpele vraag ligt in het najaar voor bij ruim vijftig gemeentes die aandelen hebben van de kip, die Eneco heet. Dordrecht is met ruim negen procent de derde aandeelhouder en volgens hooggeleerde rekenmeesters zou dit Dordt 250 tot 300 miljoen euro kunnen opleveren.
De ‘slachtvraag’ is plots actueel, omdat Eneco in de verkoop gaat. Net als andere Nederlandse energiereuzen word de tent geprivatiseerd. De kans dat de toko in buitenlandse handen komt en het door dit energiebedrijf uitgerolde duurzaamheidsbeleid de nek wordt omgedraaid is niet alleen denkbeeldig. Je zou dus kunnen zeggen dat het een publiek belang is dat juist de overheid, in casu gemeentes, hun aandelen vasthouden.
Bijkomend voordeel van niet verkopen is dat het jaarlijks dividend, van drie tot vier miljoen euro per jaar, als welkom extraatje kan worden gestopt in de stedelijke spaarpot en soms ook in grote en mooie dingen voor de stad. Theoretisch kan het natuurlijk na privatisering met Eneco zo slecht gaan dat het kippetje van de leg raakt en nog louter koperen niemandalletjes produceert. Die kans is overigens erg klein. Verkopen lijkt dus echt op het slachten van de kip met de gouden eieren.
Een slimme belegger snapt hier weinig van. Die weet wel wat plekjes waar je een kwart miljard euro kunt neerzetten en daar veel meer rendement over te vangen dan wat Eneco nu aan dividend schuift. De pech is echter dat gemeentes sinds de bankencrisis niet meer risicovol mogen beleggen. En zo is er dus niet zo snel zicht op een lonkend alternatief voor de gouden eieren, al weet een creatieve ambtenaar via de Bank Nederlandse Gemeentes vast wel een oplossing te vinden.
Het college van B&W van Dordrecht, voorafgegaan door de colleges van grootaandeelhouders Rotterdam en Den Haag, zijn er al uit. Die willen cashen. Op basis van wat ik hoor en zie, en da’s eigenlijk vrij weinig, gaat me dat allemaal een beetje te snel. De Dordtse Raad mag er in oktober over beslissen en alle raadsleden doen er goed aan om nu eens niet aan partijpolitiek of coalitiespelletjes te doen, maar zeer kritisch te kijken of verkoop echt de beste optie is.

Kronkelaar