“Stuurman aan wal”

 Dordrecht heeft een burgemeester die graag twittert. Al bij zijn komst naar de stad liet hij weten dat hij ‘tweets’ verstuurt via deze online boodschappendienst. Zo weten we allemaal wat de beste man zoal doet en waar hij allemaal uithangt. Doorgaans zijn de berichten niet zo boeiend. Bloemetje voor het diamanten echtpaar, een avondje vergaderen, blij dat een boef in de kraag gevat is, u kent dat wel. Maar dit weekend werd het plots serieus en interessant. 

Voor wie het gemist heeft nog even de tekst van de ‘tweet’ van meneer Wouter: “Dit weekend hebben zich in Dordrecht twee nare incidenten met anti-homogeweld voorgedaan. We hebben nauw contact met de slachtoffers. Politie, OM en ik doen er alles aan om de laffe daders op te sporen en te stoppen. Wees in de tussentijd alert met daten via apps en sites!”. Zo trad de burgemeester dus in de rol van politievoorlichter en burgervader .

Ik hoop van harte dat hij dat vaker gaat doen. Over de politievoorlichting, die geëvalueerd is tot het verzwijgen dan wel selectief en doorgaans traag bekend maken van belangwekkende gebeurtenissen, heb ik op deze plek al vaker mijn ongenoegen geuit. Dus snelle voorlichting over laffe aanvallen op eenlingen door een groep idioten, dat juich ik toe. Zeer terecht reageerden diverse mensen op Twitter met de logisch vraag: “wat is het signalement van de daders?”.

Of meneer Wouter die vraag niet verwacht had weet ik niet, maar hij kon er niet mee omgaan. Hij stelde dat “politie, OM en ik” alles deden om de daders op te sporen. Zou hij ook nog in de rol van rechercheur gekropen zijn? Of bedoelde hij met “en ik” dat hij eindverantwoordelijk is voor de veiligheid in de stad? En waarom moesten homo’s ineens voorzichtig zijn met dates via “apps en sites”? Daarmee moet je toch altijd voorzichtig zijn? Waar bleef dat signalement nou?

Als hij als burgervader zijn ongenoegen of walging wilde laten blijken, waarom dan zo’n neutrale term als “nare incidenten” gebruikt? Vele tientallen reacties volgden. Hij werd onder meer uitgemaakt voor slapjanus, laffe landverrader en natte tosti. Waarom twittert de burgemeester eigenlijk? Tegen de nieuwe raadsleden zei hij een paar dagen eerder in het Stadhuis nog (citaat): “U kan en mag hier heel veel zeggen, maar dat hoeft niet altijd”. Misschien ook een aardig advies voor hemzelf?       

Kronkelaar.