“Stuurman aan wal”

Heel langzaam moet ons lamgelegde landje weer op gang komen. De kinderen mogen vanaf vandaag weer sporten en gaan op 11 mei weer naar school. De eerste slimme start-ups uit de intelligente lock-down, als ik het allemaal goed begrepen heb. Bij ons voetbalclubje viel het kabinetsbesluit nogal rauw op het dak. Waar scholen zich drie weken kunnen voorbereiden op een herstart, kregen sportclubs daarvoor één week. Bij een sportclub wil je sporten, dus ook bij mijn cluppie gingen bestuur en  jeugdcommissie direct aan de gang: hoe realiseren we dit?

Het kabinet was daar niet zo erg duidelijk over, maar kondigde aan dat gemeentes de regie moesten nemen en sportbonden de helpende hand moesten bieden. Vanuit de gemeente Dordrecht bleef het tot nu toe oorverdovend stil. Zelfs geen briefje of mailtje dat ze werken aan een opstartmodel of zo. Zonder regie of steun vanuit de professionele gemeentelijke organisatie ging onze vrijwilligersorganisatie zelf maar aan de slag. Van de KNVB, die is verworden tot een organisatie waar clubs meer last dan gemak van hebben, moet je het dan niet hebben.

Gelukkig is er het NOC/NSF. De overkoepelende organisatie van sportbonden kwam snel met zeer duidelijke richtlijnen die zijn vastgelegd in het Protocol verantwoord sporten kinderen t/m 12 jaar en jeugd 13 t/m 18 jaar. Schrik niet, dit stuk bevat liefst twaalf pagina’s waarin detail voor detail beschreven is wat de club, de trainers, de ouders en de kinderen wel of niet moeten doen. Alleen al wat de club moet organiseren vergt zoveel van de vrijwilligers dat de praktische uitvoerbaarheid op z’n zachtst gezegd nogal moeilijk is. Tenzij je héél veel goeie vrijwilligers hebt.

Verkeer van halende en brengende (groot)ouders regelen en de stromen uit elkaar houden, looproutes op de accommodatie, desinfecteren van spelmateriaal, om maar wat te noemen. Komt bij dat ook jongeren die géén lid zijn, welkom moeten zijn. Goed idee, maar wie is er verantwoordelijk? De gemeente komt natuurlijk wel handhaven als er iets niet goed gaat. Er zitten trouwens ook rare kronkels in dat protocol. Kids van 13 tot en met 18 jaar moeten anderhalve meter afstand houden. Volgens mij is voetbal een contactsport…

Voor kids tot en met 12 jaar geldt de anderhalve meter niet. Spelertjes van O12-teams, die in de loop van het seizoen 13 jaar zijn geworden, mogen niet met hun team trainen. Geldt ook voor jonge kerels uit de O18-teams, die net 19 zijn geworden. Vrijwilligers voelen zich ongemakkelijk; als er zo veel regels zijn, hoe veilig is deze herstart van jeugdsport dan eigenlijk? Er is héél goed nagedacht door NOC/NSF. Misschien wel iets te goed. Op deze manier worden we langzaam gek. Meneer Marco, de sportwethouder, zou zich misschien even over dit ‘probleempje’ kunnen buigen.

Kronkelaar.