Steeds meer mensen moeten er aan geloven; als u uw afval niet goed scheidt, gaat u fors meer betalen. De helft van de gemeenten in ons land hebben al een zogenoemd recycletarief ingevoerd. In de Drechtsteden besloot na Zwijndrecht en Papendrecht deze week ook de gemeenteraad van Hendrik-Ido-Ambacht om, zoals ze dat zo mooi door communicatiedeskundigen laten formuleren ‘met een recycletarief de goede afvalscheider te belonen en de anderen uit te dagen om het beter te doen’. Het gebeurt niet van vandaag op morgen, want invoering in Ambacht is pas voorzien in 2024. Zo’n tijdspanne geeft al aan dat het simpeler gezegd dan uitgevoerd wordt.
Enkele gemeenten zijn er al volop mee in de weer en ik hoor, bijvoorbeeld in Albrandswaard, dat de inwoners er laaiend zijn. Of ze nu goed scheiden of niet, ze zijn fors meer geld kwijt. Ook is er gelazer door afvaldumping bij de buren (letterlijk, maar ook tot over de gemeentegrens) en in natuurgebieden. Dat laatste is overigens overal een probleem. Nu al krijg ik regelmatig foto’s van recreanten die in de Biesbosch bergen afval aantreffen en mij de retorische vraag stellen welke idioten dat doen. Idioten dus, die zo gratis van hun afval afkomen. Dat gaat de eerzame burger niet lukken. Die moet dokken. En als ik kijk wat er in Ambacht te gebeuren staat, zal het ze niet anders vergaan dan in Albrandswaard; fors meer betalen dan nu.
Bij de komende verkiezingen is het in diverse gemeenten al een thema. In Ambacht is maandagavond besloten door drie (coalitie)partijen dat het recycletarief er komt, de hele oppositie was mordicus tegen en nu al is duidelijk dat het terugdraaien van het besluit voor enkele partijen een speerpunt in de verkiezingsstrijd wordt. Eigenlijk hou ik niet van jojobeleid in een gemeente, maar soms is het beter ten halve te keren dan ten hele te dwalen. Vooropgesteld dat ik afvalscheiding erg zinvol vind, denk ik dat er niet zo goed is nagedacht over dat ‘eerlijke’ systeem waarin de vervuiler meer betaalt dan de volgzame recyclende burger.
Wie in Ambacht straks z’n restafval aanbiedt in een mini-container is véél goedkoper uit dan mensen die dat met een vuilniszak doen. Leg dat maar eens uit. We moeten ook niet te weinig restafval krijgen, want voor het warmtenet dat in de regio wordt uitgerold moeten we de verbrandingsoven op de Dordtse Baanhoekweg wel aan houden. Maar alle gekheid op een stokje; het invoeren van een recycletarief betekent voor inwoners gewoon (veel) meer betalen. En als je het doet, doe het dan eerlijk, dus per kilo aangeboden restafval. Willy Wortel heeft een missie, want er moet nodig iets uitgevonden worden om afvalscheiding op een eerlijker manier af te dwingen.
Thijs