reageer als eerstwo 1 nov 2017

“Zon- en feestdagen zijn half heilig”

“Stuurman aan wal”

Hier wordt geen groot geheim verklapt als ik u zeg dat ik geen geloof belijd. Ook verbaast het u waarschijnlijk niets dat ik graag iedereen in z’n waarde laat. En dat betekent dat ik altijd probeer om een beetje rekening te houden met het gezelschap waarin ik verkeer. Om die reden vond, en vind ik het een groot goed dat winkels in Dordrecht op zondagmorgen gesloten zijn. Een deel van mijn stadgenoten gaat dan naar de kerk of geniet van een halve dag zondagsrust. Of allebei.
De christelijke partijen in deze stad hebben ooit een compromis gesloten, waarvoor ze overigens door menig partijgenoot in andere gemeentes verketterd worden. Niet kiezen tussen de koopman en de dominee, maar ieder een halve zondag. ’s Morgens respecteren we de rust en de kerkgang, ’s middags mogen we winkelen. Maar het college van B&W in Dordrecht, waar toch echt twee wethouders van christelijke partijen in zitten, heeft dat principe nu losgelaten.
Op verzoek van ondernemersclub DOV heeft het dagelijks bestuur van de stad besloten dat de winkels op 24 december al om negen uur open mogen. We hebben het hier dus over de zondag voor Kerst. Het argument is niet alleen dat een paar winkeliers dat willen (u vraagt en wij draaien?), maar ook dat de verkeers- en parkeerdrukte dan verspreid wordt. Tsjonge jonge, wat zal dat schelen; drie uurtjes op een wekenlange aanloop naar die twee Kerstdagen?
Wie gaat er nou op zondag, pal voor de Kerst nog inkopen doen? Toch hooguit wat mensen die echt niet eerder kunnen of voor wat vergeten of kersverse producten? Zal ik u eens iets geks vertellen? Als alle winkels de hele zondag dicht zouden zijn, dan wordt 99 procent van de boodschappen gewoon wat eerder gehaald. Vaker en langer open zijn betekent geen hogere omzet, maar verspreiding van omzet over meer uren. Per saldo kost het eerder geld, dan dat het wat opbrengt.
Het is als het verhaal van de kip en het ei; wat was er eerder? De klant die op zondag voor de gesloten deur stond? Of de winkelier die z’n deur open zette in de overtuiging dat dan de klant komt? U mag het zeggen. Wat mij betreft mag iedereen open wanneer-ie maar wil, maar zon- en feestdagen zijn half heilig, wat mij betreft. Uitzonderingen mogen ook best. Voor een antiek- of curiosazaakje bij het Kunstrondje Dordt bijvoorbeeld. Maar alle winkels? Nee, nooit meer doen.

Kronkelaar

Geef een reactie