reageer als eerstwo 27 mrt 2019

“Zou er straks een sterk vrouwtje opstaan?”

“Stuurman aan wal”

Heeft u vorige week gestemd? Een meerderheid deed dat en da’s op zich altijd goed, want we wonen niet voor niets in een democratie. Het waren verkiezingen voor Provinciale Staten, maar ik zou wel eens willen weten wie zijn of haar stem heeft laten afhangen van provinciale thema’s. Ik vrees vrijwel niemand. Al lang geleden stelde ik op deze plaats voor om die malle bestuurslaag helemaal op te heffen en die mening ben ik nog steeds toegedaan.

Omdat de inmiddels gekozen Statenleden straks de leden van de nieuwe Eerste Kamer mogen kiezen ging het, zoals zo vaak bij provinciale verkiezingen, over de landspolitiek. De gemoederen liepen zo hoog op dat er warempel een fors hogere opkomst was dan vier jaar geleden. Niet dat er nou zoveel veranderd is. Dat vind ik namelijk en dus ben ik nog steeds verbaasd over alle reacties op de uitslag. Meneer Thierry kreeg de meeste stemmen. So what?

Persoonlijk vind ik het een vreemde snoeshaan. Zeer intelligent, dat wel. En hij kraamt niet alleen moeilijke woorden uit. Hij richtte zijn pijlen op milieugekkies, criminele illegalen, Europa en de gevestigde ‘elite’. Wie dat precies zijn is mij altijd een raadsel, maar als je er dan ook nog bij roept dat juist jij naar ‘het volk’ luistert, dan schop je het bij verkiezingen ver. Geen idee trouwens wie er nou wel en wie niet tot ‘het volk’ gerekend mogen worden.

De parallellen met het verleden zijn herkenbaar. Een nieuw figuur die zich afzet tegen de oude hap. Eerst was het Meneer Pim, daarna Meneer Geert (vier jaar geleden de meeste stemmen in Dordt) en nu dus Meneer Thierry. Ze kunnen rekenen op de stemmen van de ‘ontevredenen’. Dan hebben we het over 15 tot 20 procent van onze bevolking. Zolang dat percentage niet groeit, gaat er in ons kleine kikkerlandje niks veranderen.

In plaats van moord en brand te schreeuwen over de zoveelste nieuwlichter zouden de ‘gevestigde politieke partijen’ misschien wat charismatischer figuren met betere verhalen kunnen gaan zoeken. Ik verwacht overigens niet dat dat gebeurt. Het ‘beroep’ van politicus is voor talentvolle mensen niet aanlokkelijk. En Meneer Thierry? Ach, over vier jaar is er weer een ander mannetje. Of zou er straks een sterk vrouwtje opstaan? Da’s dan echt weer eens wat anders…

 

Kronkelaar

(Archieffoto: Thymen Stolk)

 

 

 

 

 

Geef een reactie