Cultuur

reageer als eerstza 7 dec 2019

Bejubelde Groningse familiekroniek in Schouwburg Kunstmin

DORDRECHT – Leef mee met de aangrijpende geschiedenis van de familie Boelens, die een hotel runt recht boven de Groninger gasbel. Zestig jaar levens en liefdes vliegen aan je voorbij in de vier uur durende voorstelling GAS van Toneelgroep Jan Vos. GAS is een aanstekelijk voorstelling in het theater. Samen met een talkshow voorafgaande aan de voorstelling wordt het komende zondag een middagvullend programma. (Foto’s: Reyer Boxem)

Vorig jaar deed Toneelgroep Jan Vos het Groningse gaswinningsgebied op haar grondvesten trillen met deze locatievoorstelling. ‘Groots theater over nationale tragedie’, kopte NRC Handelsblad boven een vijfsterrenrecensie, Trouw en de Volkskrant adviseerden hun lezers dringend naar Groningen af te reizen om dit te gaan zien. Dat hoeft dus niet, want de indringende familiekroniek reist door het land en is zondag te zien in Schouwburg Kunstmin.

Groots

De theatervoorstelling vertelt de historie van de gaswinning vanaf de vondst van het gas in de jaren zestig tot aan de aardbevingen van nu. Een fantastisch spelend ensemble (onder andere Helmert Woudenberg en Trudi Klever) maakt het voor iedereen invoelbaar wat het betekent om boven het grootste gasveld van Europa te wonen. GAS is onontkoombaar theater over een zaak die heel Nederland aangaat.

Talkshow

Voorafgaand aan de voorstelling is er om 13.00 uur een informatieve talkshow over de gaswinning. De vraag is waarom is tot op de dag van vandaag geen van de betrokken partijen erin geslaagd de problemen op een doortastende manier aan te pakken? De presentatie van de talkshow is in handen van de journalisten Reinalda Start, Heleen Ekker en Margriet Brandsma, die voor het NOS journaal onderzoek deden naar de gaswinning.

Specialisten

Zij gaan in gesprek met René Peter, directeur GAS bij TNO, Henk Spiekman, aardbevingsgedupeerde uit Groningen, Klaas van Egmond, hoogleraar in de geowetenschappen en voormalig directeur van het Planbureau voor de Leefomgeving en Gerrit Jan van der Kolm van Drechtse Stromen. Stichting Drechtse Stromen is een burgerinitiatief om verduurzaming van energie in de Drechtsteden te versnellen en burgers daarbij te helpen.

Twee pauzes

De voorstelling zelf begin om 14.30 uur en duurt tot 18.30 uur. Een toegangskaart voor de eerste rang kost 25 euro (inclusief consumptie); voor de tweede rang is het 21 euro. De talkshow is gratis toegankelijk. Voor meer informatie en reserveren: www.kunstmin.nl.

 

 

Geef een reactie