Cultuur

reageer als eerstzo 10 sep 2017

Bobby Kinghe maakt doorstart

DORDRECHT – De tijd is meer dan rijp voor een frisse doorstart, vindt het nieuwe bestuur van Bobby Kinghe, de stichting die sinds 1971 culturele activiteiten organiseert. “Alternatieve muziek heeft nauwelijks meer een plek in Dordrecht. Concertzalen gaan alleen nog voor de grote getallen, subsidie voor ‘moeilijke’ dingen bestaat niet meer en jongeren willen cultuur alleen nog maar in makkelijk verteerbare brokken voorgeschoteld krijgen. De behoefte aan opschudding is zelden zo groot geweest.” De bestuursoverdracht vindt donderdag 14 september plaats bij DOOR, waar die avond meteen een ‘opschuddend’ concert staat geprogrammeerd van de Siberische band Shortparis (foto).

Het nieuwe bestuur van Bobby Kinghe bestaat uit Yvo van der Vat (ex-Kunstrand), Alex Oldenziel (FC Dordrecht) en Marco van Schaardenburgh (ex-iDordt.nl). Yvo: “Cultuursubsidie gaat alleen nog om de grote aantallen en de toverwoorden zijn terugverdienmodel, marketingplan en kosten-baten-analyse. Concertzalen in Dordrecht moeten mee in deze trend. Bobby Kinghe creëert de voorwaarde voor een rijke cultuur in Dordrecht, iets wat een marketeer of boekhouder niet terugziet in zijn cijfers.” Alex: “Ook verandert het cultuurklimaat. Jongeren willen hapsnap-cultuur met een succesgarantie. We hebben niets tegen dance-formules, het jaarlijkse concert van De Dijk of de overvloed van tribute-bandjes, maar wij zien liever innovatieve cultuur die uitdaagt.” Marco: “Wij zijn helemaal klaar met IPA-drinkende bebaarde hipsters die met vriendinnetje zwijmelen bij een meerstemmig suf indie-bandje. Ga lekker houthakken in Ohio. Muziek is energie en moet knallen, ratelen, hakkelen, tegen je aan beuken, je lief strelen, je leegzuigen en mag best wel een beetje pijn doen. We programmeren gedurfd en zoeken de rand op. Af en toe gaan we er overheen en we geven geen garantie op succes. Wij vinden het niet erg om een slecht concert te zien, omdat het volgende concert ons 10 centimeter optilt. Hoewel we ons in eerste instantie richten op muziek sluiten wij uitstapjes naar beeldende kunst, theater of literatuur niet uit.”

De ‘5-euro-club’

Iedereen die het experiment een warm hart toedraagt, kan meedoen aan de ‘5-euro-club’. “Veel subsidie gaan we niet meer krijgen en Bobby Kinghe zal altijd geld kosten”, aldus de mannen. “Wanneer we genoeg geld hebben kunnen we weer wat leuks doen.” Meer info op www.bobbykinghe.nl.

Geef een reactie