DORDRECHT – De Koninklijke Nederlandsche Glasfabriek J.J.B.J. Bouvy (1854-1926), ooit de voornaamste vensterglasfabriek in Dordrecht, was een goedlopend familiebedrijf met internationaal aanzien. Laura Roscam Abbing heeft een boek geschreven over het roemruchte bedrijf. Ze overhandigde woensdag in Huis van Gijn het eerste exemplaar aan wethouder Rinette Reynvaan. (Hoofdfoto: Elske de Korver – Studio 305)

Bouvy was een invloedrijke Dordtse fabriek die in het buitenland prijzen won vanwege innovatieve producten en die in Nederland alom bewondering en opdrachten verwierf door het mooie glas in lood. In de collectie van het Dordrechts Museum bevinden zich momenteel drie ruiten van de Firma J.J.B.J. Bouvy.

Weinig bekend

Bouvy had een brede klantenkring met veel particulieren, een breed assortiment met alle mogelijke soorten vensterglas (functioneel en decoratief), een glasatelier, kantoren in onder meer Amsterdam, Rotterdam en Utrecht en agentschappen verspreid over Nederland. De invloed van Bouvy was groot en het glas dat de firma naliet, is al generaties meegegaan. Deze erfenis verdient de aandacht en waardering als wezenlijk onderdeel van het Nederlandse culturele erfgoed, vond Abbing. Over het vensterglas uit de 19e en 20e eeuw was zeer weinig bekend. Alles op het gebied van vlakglas, benodigd voor bouwen, wonen en transport, werd bij Bouvy gemaakt. Door onderzoek te doen naar deze in die tijd zeer bekende fabriek heeft de schrijfster kennis bijeengebracht over het vlakglas en de vlakglasindustrie in die periode.

‘De Koninklijke Nederlandse Glasfabriek J.J.B.J. Bouvy, Dordrecht 1854 – 1926, leverancier van vensterglas’ (368 pagina’s full colour, hard cover) kost 30 euro en is onder meer verkrijgbaar via de site van Uitgeverij Het dochterhuis.  

 Glasfabriek Bouvy aan de Kuipershaven, hoek Schrijversstraat.