DORDRECHT – De komende twee weken heeft Cinema The Movies Dordrecht een focus op documentairefilms. Het programma kent een gevarieerd aanbod in dit genre, dat de laatste jaren stevig aan terrein wint op het grote scherm. De interesse van het publiek groeit blijkbaar om eens diep in een onderwerp ondergedompeld te worden.

Natuur is steeds een belangrijk onderwerp voor documentairefilmers. Silence of the Tides (foto) is een voorbeeld van bijzondere natuurverfilming. De Waddenzee is het onderwerp van deze Nederlandse productie. Je ziet die met een schoonheid en intensiteit die je niet eerder zag. Zonder de pratende hoofden van experts, wel poëtisch en bijna hypnotiserend. The Velvet Queen brengt ook fascinerende natuur in beeld. De film volgt de beroemde natuurfotograaf Vincent Munier op zijn missie om hoog in de Himalaya het zeldzame sneeuwluipaard te fotograferen. Dat heeft ook veel weg van een actiefilm in een adembenemend landschap. En beide films zijn qua geluid een ervaring; luisteren naar de stilte.

Hollands Licht

Daarnaast zijn er twee documentaire-specials. Op dinsdag 22 maart is dat Hollands Licht. Deze film sluit aan bij de huidige expositie in het Dordrechts Museum ‘In het Licht van Cuyp’. Iedereen kent die echte wolkenluchten en opvallende lichtinval die kenmerkend zijn voor de Hollandse schilderkunst in de 17e eeuw. De film onderzoekt of dat licht ook echt bestaat (of bestond) en hoe de mythe erover is ontstaan. Na het zien van de film kijk je anders naar de luchten boven ons land. Aanvang 19.00 uur, met inleiding. Op dinsdag 29 maart is er een speciale avond rond Altijd Alles Anders. Deze Rotterdamse film ging in februari in première op het Internationale FilmFestival Rotterdam. Het behandelt het zeer actuele thema van inclusiviteit. Wie kan/mag er wel of niet volwaardig meedoen in onze samenleving? De film duikt in het repetitielokaal van Theater Babel Rotterdam. Daar creëert regisseur Paul Róttger al jaren voorstellingen met een groep mensen die geheel variëren in culturele achtergrond, gender, met en zonder fysieke of verstandelijke beperking en professionaliteit. Een sprekend voorbeeld van radicaal gelijke behandeling die kunst produceert (en geen sociaal-cultureel werk). Wat is zijn methode (of magie)? Na afloop is er een vraag-antwoord-moment met de maker van de docu, Christiaan van Schermbeek. Aanvang 19.00 uur.

Voor meer info en de precieze vertoningstijden op www.themoviesdordrecht.nl.