Cultuur

reageer als eerstvr 28 sep 2018

Dordtse dirigent na vier decennia nog altijd vol inspiratie

DORDRECHT – Veertig jaar is hij dirigent in Dordrecht maar hij is nog lang niet klaar met muziek maken. “Als zingen voelt als ademen,” is zijn motto en ook dat van de twaalf zangers in het Close Singers Ensemble (CSE) dat hij 3,5 jaar geleden oprichtte: Bert van der Weiden.

Bert: “Ik ben op mijn achtste jaar begonnen op de muziekschool. Ik zat vier jaar op orgel les en studeerde acht jaar klassieke piano. Daarna deed de ik de opleiding koordirectie. Ik heb dus bijna heel mijn leven muziek gemaakt. Toch heb ik gewoon een baan als consultant. Ik vind dat werk ook leuk maar toch zie ik uit om over vijf jaar te stoppen en me helemaal te kunnen richten op het muziek maken. Ik hoop dan een nieuw koor te kunnen oprichten. Dat zal een koor worden voor mensen die overdag willen zingen maar nog te jong en te fanatiek zijn voor een regulier bejaardenkoor.”

Hoog niveau

Meer dan dertig jaar geleden richtte Bert het Interkerkelijk gospelkoor Sjofar op. Na 27 jaar vond hij het genoeg geweest. “Het koor groeide met de wijk Stadspolders en er was veel enthousiasme vanuit kerk De Bron om mee te doen. Het is een heel sociaal koor met een breed repertoire. Ik kreeg echter behoefte aan een kleiner ensemble van maximaal zestien koorleden. Zangers die zelfstandig de muziek instuderen en de repetities echt gebruiken om een mooie koorklank te bereiken: de blendle. Dat lukte met de oprichting van CSE vanaf het begin heel goed. Het kleine ensemble deed mee aan het EO-televisieprogramma Nederland Zingt en won in 2015 daarmee een tweede plaats.

Nieuwe muziek

Bert: “Samen met Hanneke Reinink zoeken we naar muziek die in Nederland nog niet gezongen wordt. Vaak is het a capella muziek die we opsporen in Amerika. Zo hebben we prachtige 4-, 5- of 6-stemmige arrangementen van Tom Fettke en Jay Rouse. Het zijn stukken waarvan het soms maanden duurt voordat we ze in ons bezit krijgen. Vaak moeten we dan nog gaan kijken hoe we ze geschikt maken voor ons ensemble. Soms maken we er een pianoarrangement bij die iets toevoegt. Soms gebruiken we andere Nederlandse teksten want dat werkt vaak beter als we onderdeel zijn van een kerkdienst. We treden zo’n tien keer per jaar op bij verschillende diensten en evenementen in de regio. Het zingen vanuit de basis van het geloof is een andere grote inspiratiebron voor ons.”

Warme koorklank

Het ensemble repeteert wekelijks bij een koorlid thuis, die een grote serre met vleugel heeft staan. Er is nog behoefte aan een bas en als die is gevonden zou er nog een plek voor ene alt kunnen zijn. Bert: “We zijn zo bezig met de koorklank, wat wij noemen het blenden met elkaar. Als je een kleine groep bent is één nieuwe stem al een grote verandering. Onze warme koorklank is heel breekbaar en willen we niet kwijt raken. Elk mogelijk nieuw koorlid testen we daarom zorgvuldig op muzikaliteit maar ook op persoonlijkheid; of deze nieuwe zanger past in het geheel.” Het Close Singers Ensemble treedt de komende twee maanden op in een kerk in Barendrecht en Hoornaar. Rond de kerst zingen ze zowel in De Bron als in de Stephanuskerk in Dordrecht. Binnenkort zullen ze een CD en een EP opnemen in de studio in Eemnes. Op het repertoire staan inmiddels zo’n vijfenveertig, deels op het koor geschreven arrangementen. Voor meer informatie: www.closesingersensemble.nl.

 

Tenor

Bert van der Weiden richtte ruim dertig jaar geleden het Dordtse gospelkoor Sjofar op. Hij trad tot vorig jaar op met het kwintet Vijf in één. Hij dirigeerde de gospelgroep van de Baptistenkerk New Life, leidde jarenlang ene kinderkoor als ook het Nederlands Hervormd Kerkkoor in Alblasserdam. In het Close Singers Ensemble speelt hij geregeld de begeleiding op piano, maar bij de meeste muziekstukken zingt hij als tenor mee in het koor.

 

Op de foto: Dirigent, pianist en tenor Bert van der Weiden (staand in het midden) dirigeert al veertig jaar verschillende koren in Dordrecht en de regio; de laatste jaren is hij actief met het Close Singers Ensemble.

 

Geef een reactie