DORDRECHT – Op zaterdag 8 april klinken in de Remonstrantse kerk van Dordrecht werken van Dietrich Buxtehude en Johann Sebastian Bach. Uitvoerenden zijn het projectkoor De Witt Academy, solisten Sylvia Peters (mezzosopraan), Marleen Goethals (alt), Emilio Aguilar (tenor), Kees Heijink (bariton), Margriet den Hartog (orgel continuo) en barokorkest Florilegium Musicum. Het geheel staat onder leiding van Yvonne Peters.

Membra Jesu Nostri van Buxtehude werd voor het eerst uitgevoerd in Lübeck in 1680 en wordt wel als Buxtehudes meesterwerk beschouwd. Het bestaat bestaat uit zeven cantates die elk handelen over een deel van het lichaam van de lijdende en stervende Christus aan het kruis: de voeten, knieën, handen, zij, borst, hart en hoofd. Een aangrijpend stuk, waarin de gamba’s een prachtige rol vervullen

Actus Tragicus

Van Bach wordt cantate 106 Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit uitgevoerd. De cantate staat ook wel bekend als de begrafeniscantate of Actus Tragicus. Deze cantate, één van de vroegste van Bach, werd voor het eerst uitgevoerd in 1707. Het eerste deel van de cantate behandelt het sterven vanuit het Oude Testament en het tweede deel vanuit het perspectief van het Nieuwe Testament. Ook in dit werk hebben de gamba’s, naast twee blokfluiten en basso continuo, een belangrijke rol.

Kaarten

Het concert vindt plaats op zaterdag 8 april (Stille Zaterdag) 2023 in de Remonstrantse kerk aan de Cornelis De Wittstraat 28. Aanvang: 20.15 uur. De deuren zijn geopend vanaf 19.30 uur. Kaarten zijn aan de deur verkrijgbaar voor 22,50 euro, inclusief koffie of thee. Voorverkoop: 20 euro. Vrienden van DWA, CJP en Vrijwilligerspas: 18 euro. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Toegangskaarten via www.dewittacademy.com en aan de kerk voor aanvang van het concert.