DORDRECHT – Het menselijk brein is iets wonderlijks. In je bovenkamer gebeurt van alles en dat gaat altijd maar door als een machine die nooit stopt. Als je erover nadenkt, komen ook de vragen. Zoals waarom je je niets herinnert van je babytijd en of er verschil is tussen het brein van mannen en vrouwen. Het antwoord op deze en vele andere vragen staan in het boek Atlas van ons brein. (Foto: TerraLannoo)

Deze week verscheen het kloeke boek Atlas van ons brein, een visuele reis door de hersenen. Dirma Janse (links op de foto), die woont en werkt in Dordrecht, is een van de makers van het boek. Ze is grafisch ontwerper, gespecialiseerd in infographics en wetenschappelijke visualisaties. De andere auteur is Lara Wierenga die neurowetenschapper en universitair docent is aan de Universiteit Leiden. Samen maakten ze de atlas, die heel toegankelijk is voor een breed publiek. “Het boek leest gemakkelijk en de vele afbeeldingen verduidelijken de tekst”, vertelt Dirma. “Er is evenveel te zien als te lezen, waardoor de afbeeldingen een grotere waarde hebben dan zomaar een plaatje bij een stukje tekst. Je kunt het boek ook echt gebruiken als een atlas, wat betekent dat je niet per se op de eerste pagina moet beginnen met lezen, want je kunt het overal openslaan. De infographics brengen er verdieping aan. Ik vond het een mooi project dat leidde tot dit prachtige boek.”

Atlas van ons brein door Lara Wierenga en Dirma Janse telt 264 pagina’s. Het boek is 32 bij 25 centimeter groot, heeft een harde kaft en kost 39,99 euro. Verkrijgbaar bij de boekhandel.

Lees het hele verhaal morgen in Dordt Centraal.