DORDRECHT – Damiet van Dalsum en het Internationaal Microfestival zijn zo langzamerhand een vaste driehoek in de promotie van het poppenspel. Damiet organiseert al jarenlang internationale poppenfestivals, sinds 2015 het Internationaal Microfestival geheten. Dit jaar zal het 7de Internationaal Microfestival van 8 tot en met 11 september worden gehouden.

Drie dagen lang kan de liefhebber van poppenspel genieten van een rijkgeschakeerd aanbod op het gebied van poppen-, object- en beeldend theater. Het programma kent zowel traditionele als experimentele optredens. De gezelschappen komen uit Israël, Frankrijk, Duitsland, België, de VS en Nederland. Dit jaar is de focus gericht op uitwisseling van culturen. Er zijn grote en kleine voorstellingen voor zowel kinderen als volwassenen.

Romantiek

Op vrijdag 9 september begint het festival om 17.00 uur in het Poppentheater van Damiet aan de Aardappelmarkt 9. De start is in de overdekte tuin van haar theater. Majed Saraydeen bespeelt de Arabische fluit. In 2015 vluchtte Mayed vanuit Syrië naar Nederland. Na het betoverende fluitspel, brengt de Belgische sopraan Françoise Vanhecke onder het genot van een drankje en een hapje oosterse liederen ten gehore. Op zaterdag- en zondagmorgen zingt Françoise opnieuw liederen maar dan op een kleine zalmschouw varend door de Dordtse havens. Uiteraard ook weer onder het genot van een koffie of thee en een broodje zalm. Volgens Damiet is pure romantiek gegarandeerd!

Routevoorstellingen

Op zaterdag en zondag zijn er net als voorgaande edities routevoorstellingen. Tijdens deze voorstellingen wandelen deelnemers in groepjes door de prachtige binnenstad en bezoeken drie locaties zoals huiskamers en tuinen, waar voorstellingen worden gegeven. Er is er een routevoorstelling voor de hele familie en één voor volwassenen. Bij de familievoorstelling ontmoeten de deelnemers Jelle van Rossem, ook bekend als de ‘Koning van Papier’. Jelle duikt op tussen de struiken als een ridder met zwaard. Hij toont het publiek de geheimen van zijn bijzondere kostuum en vertelt de mooiste verhalen. Charlotte de Lange (De Vliegende Koffer) brengt vanuit twee brocante koffers haar versie van Roodkapje en de wolf tot leven. Wie kan denken dat zij in haar koffers een betoverend bos, een spannend ledikant en een complete keuken bij zich heeft?? 

Beiaard-dier

Lydia Zwart speelt op zaterdag in de familie route: Beiaard-dier. Het publiek maakt kennis met een van de meest bijzondere muziekinstrumenten van Nederland: de sprookjesachtige kamerbeiaard. Ook het mysterieuze ‘beiaard-dier’ laat zich van zijn speciale kant zien. Lydia’s optreden bestaat uit een samenspel van buikspreken en vrolijke beiaardmuziek Op zondag speelt op deze plek Koos Wieman Draaiorgel’. Damiët over haar Dordtse collega: “Muzikaal is Koos als geen ander. Met een draaiorgeltje en poppen verrast hij ons telkens opnieuw.”

Zonder woorden

In de route voor volwassenen komen de bezoekers tijdens de wandeling in ongewone ruimtes. Kevin Augustine (VS) taten speelt Lone Wolf Tribe, een ‘Body concert’. “Een angstaanjagend romantisch duet van spieren, pezen en botten…” aldus Damiet, “geïnspireerd op de Japanse Butoh-dans. Het is een minimalistisch spektakel over de prachtige vergankelijkheid van het leven.” Griet Herssens (B) speelt de surrealistische papieren theatervoorstelling Bruno. Bruno is een wonderlijke jongen, die altijd met zijn hoofd in de wolken loopt. Als er in de stad een oorlog uitbreekt, besluit hij samen met zijn buurmeisje te gaan vechten. Het is een voorstelling zonder woorden. Ook van papier en met objecten is de voorstelling Amor en Mars van Astrid en Herbert Rosner van Vanitas Colonia (D) brengen Amor en Mars. Ze vertellen een onmogelijk liefdesverhaal.

Grenzen vervagen

In de Oude School aan de Dubbelsteynlaan West 74 is op vrijdag- en op zaterdagavond de voorstelling Carte Blanche te zien. Carte Blanche is een Engelstalige voorstelling van Svironi Fantasy Theatre uit Israël. De kunstenares is naast poppenspeelster ook clown, performer en kunstschilder. In haar werk combineert zij haar talenten en creëert ze een eigen theatertaal:  Paint theater. Svironi : “In mijn familie komen geen oude mensen voor. Iedereen verdween gewoon. Ik geloof dat we elkaar op een dag weer gaan ontmoeten. Dat wordt een grote Franse picknick om het leven te vieren, in een wereld waarin alle grenzen vervagen.” Damiët: “Poëzie, angst, pijn en humor komen samen in deze voorstelling. Het gaat over de verbinding tussen generaties, met de eeuwige vraag wat onze voorouders ons nalieten en wat we zelf weer achterlaten.”

Kleine marionet

Zaterdag- en zondagmiddag is de familievoorstelling (va 3 jaar) van Compagnie Le Mouton Carré (F) te zien in het theater van Inter Amicos aan de Christiaan de Wetstrtaat 2a. Bénédicte Gougeon richtte in 2008 de Compagnie op. In haar benadering van theater heeft het decor een spelfunctie. Ze combineert ruwe materialen en poëtische beelden. In Ficelle / Draadje laat Bénédicte zonder woorden een kwetsbare voorstelling zien, waarin op een inventieve wijze gespeeld wordt met zwaartekracht. De kleine marionet genaamd Draadje wordt op een virtuoze manier gemanipuleerd, daarbij ondersteund door de klanken van muzikant Romain Baranger. Voor deze voorstelling werkt Bénédicte samen met Dordts Kindertheater Marjolijn.

NVP-UNIMA Prijzen

Op zaterdagavond is, eveneens in de Oude School de uitreiking van de Wim Meilinkprijs: een oeuvreprijs en de Ruth van der Steenhovenprijs: een aanmoedigingsprijs voor beginnende poppen- en objecttheatermakers. Beide prijzen worden uitgereikt door een onafhankelijke, deskundige jury, die door het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel-UNIMA centrum Nederland (NVP-UNIMA) is benoemd.

Tot slot is er op zondagmorgen een theaterontbijt aan de Voorstraat 199 (byBranderhorst), waar Steven Luca zal optreden. Steven: “De croissant bracht mijn grootmoeder drievoudig plezier: door hem te rollen, te bakken en ermee te tekenen.” Croquis au croissant noir is een ode aan de croissantschetsen van zijn grootmoeder Antoinette de Pouvourville. Voor meer informatie en reserveren: www.poppentheaterdamiet.nl/microfestival

Kevin Augustine in ‘Lone Wolf Tribe een Body concert’ (Foto Richard Termine)

 

‘Carte Blanche’ (Foto: Iris Damany)

 

‘Amor en Mars’ (Foto Herbert Rosner)