Cultuur

reageer als eerstza 27 apr 2019

Kinderkunst in Galerie Hofsteeg

DORDRECHT –Eén van de grootste kunstenaars van de vorige eeuw is Pablo Picasso en van hem is de uitspraak “Ieder kind is een kunstenaar”. Galerie Hofsteeg is dat volkomen met hem eens en organiseert daarom een speciale kinderexpositie in de Dordtse galerie.

Zaterdag 27 april om 14.00 uur vindt de opening van de expositie plaats. Er zijn werken gemaakt door kinderen van vier tot en met twaalf jaar. Het betreft kunstwerken van leerlingen van de Dordtse kunstenares Sjane de Haan. Zij geeft al jaren cursussen tekenen en schilderen voor kinderen.

Met de uitspraak bedoelde Picasso dat kunstenaars net als kinderen gebruik maken van het toeval en open staan voor verwondering, voor nieuwe mogelijkheden. Hij merkte op dat de moeilijkheid is een kunstenaar te blijven als je later ‘groot’ wordt.

De expressie van een kind wordt wel de meest zuivere vorm van kunst genoemd, omdat deze nog vrije expressie niet ‘bedorven’ is door invloeden van ‘wat men mooi vindt’ en door allerlei later opgedane cognities. Kinderen zijn een bron van creatieve energie, ze hebben geen oordeel over hun creatie en vragen zich niet af of mensen het wel mooi vinden wat ze maken.

Onno de Bruyne en Patrice van der Heiden van Galerie Hofsteeg denken dat deze bijzondere expositie meer jonge kinderen kan stimuleren zich met beeldende vorming bezig te houden. Maar zij hopen dat ook volwassenen zich door de schoonheid en de onbevangenheid van de beeldtaal van kinderen laten inspireren.

Galerie Hofsteeg aan de Steegoversloot 41 is van dinsdag tot en met zondag geopend van 12.00 tot 17.00 uur. De kinderexpositie is tot en met 11 mei te zien.

Geef een reactie