Cultuur

reageer als eerstdo 7 jun 2018

Lul-Niet-Lollie voor lawaaierige concertbezoekers

DORDRECHT – Het is een veelgehoord, landelijk probleem waar geen oplossing voor lijkt te zijn: concertbezoekers die luidkeels door een concert heen staan te praten. Het geklets zorgt in toenemende mate voor irritatie bij overige toeschouwers en soms moet zelfs de artiest om stilte vragen. Bibelot gaat op ludieke wijze de strijd aan met concertpraters en introduceert de Lul-Niet-Lollie, een vriendelijk gebaar of het ietsje stiller kan.

Het geklets door bezoekers wordt door steeds meer mensen als storend ervaren. De ouderwetse stilte-briefjes ophangen werkt niet afdoende. Navraag leert ook dat Nederland bij buitenlandse artiesten steeds meer bekend staat als het land waarbij het publiek hinderlijk veel door de muziek heen praat: de ‘Dutch Disease’.

Hinderlijk

Met de Lul-Niet-Lollie wil Bibelot bezoekers een laagdrempelige mogelijkheid geven om kletsgrage concertbezoekers te benaderen. Op deze manier wordt duidelijk gemaakt dat hun luide geklets de concertbeleving van anderen aantast. “Natuurlijk mag er gepraat worden”, licht het poppodium toe. “Het is niet de bedoeling om mensen het zwijgen op te leggen. Maar in sommige gevallen kan voortdurend geklets als hinderlijk worden ervaren. In de meeste gevallen heeft een luide prater niet eens door dat het overlast geeft en is een kleine attendering voldoende. Met de Lul-Niet-Lollie hopen we op leuke wijze een soort sociale filter op de concertvloer te bewerkstellingen.”

Haags idee

Het Haagse poppodium Paard introduceerde de lolly in februari. De enorme landelijke respons die deze introductie teweegbracht, gaf aan dat het probleem door velen gevoeld wordt. Met het landelijk beschikbaar maken van de Lul-Niet-Lollie hopen de deelnemende podia bewustwording te creëren bij hun bezoekers. De Lul-Niet-Lollie is gratis verkrijgbaar aan de bar van Bibelot tijdens geselecteerde concerten. Dit zijn onder andere Judy Blank op vrijdag 12 oktober, Tim Knol op zaterdag 3 november en While My Guitar Gently Weeps: A Tribute To George Harrison op vrijdag 16 november.

 

Geef een reactie