DORDRECHT – Twee unieke zeventiende-eeuwse schilderijen die eeuwenlang de plenaire zaal van de Eerste Kamer sierden, zijn woensdagmiddag geïnstalleerd in het Dordrechts Museum. De werken, Allegorie op de Oorlog (1664) van Jan Lievens en Allegorie op de Vrede (1669) van Adriaen Hanneman, zijn in opdracht van Johan de Witt gemaakt en verlaten voor het eerst in eeuwen hun vertrouwde plek op het Binnenhof. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn was bij de installatie aanwezig. ( Foto’s Aad Hoogendoorn )
De tijdelijke verhuizing van de schilderijen vindt plaats vanwege de grootschalige renovatie van het Binnenhof. Vanaf 27 april zijn de meesterwerken te bewonderen in de tentoonstelling De Wereld van Johan de Witt in het Dordrechts Museum.
Voorzitter van de Eerste Kamer, Jan Anthonie Bruijn, noemt het een bijzonder weerzien:
“Deze schilderijen hebben een grote symbolische waarde. Ze herinnerden de Statenleden in de 17e eeuw aan het fragiele evenwicht tussen oorlog en vrede – thema’s die ook vandaag de dag nog relevant zijn. We kijken uit naar hun terugkeer, wanneer Mars en Irene weer toezicht houden op het werk van de senaat.”
Ook Femke Hameetman, directeur van het Dordrechts Museum, is trots: “Het is een grote eer om deze kunstwerken aan het publiek te tonen. Ze zijn nooit eerder buiten het Binnenhof geëxposeerd. Dat ze nu tijdelijk te zien zijn in Dordrecht, de geboortestad van Johan de Witt, voelt als een thuiskomst.”
Een zeldzame blik op historische topstukken
In de jaren 1660 gaf Johan de Witt als raadpensionaris opdracht om de vergaderzaal van de Staten van Holland en West-Friesland te verfraaien. De schilderijen van Lievens en Hanneman, waarin Mars (oorlog) en Irene (vrede) centraal staan, symboliseren de spanningen én hoop in een turbulente tijd. Normaal hangen de werken tegenover elkaar in de Eerste Kamer – nu zijn ze voor het eerst van dichtbij te bewonderen door het publiek.
De tentoonstelling ‘De Wereld van Johan de Witt’ is te zien vanaf 27 april in het Dordrechts Museum.