DORDRECHT – Dames met korte kapsels, een verlaagde taille en blote armen en benen. In de jaren ‘20 van de vorige eeuw veranderde de mode voor jonge vrouwen radicaal, ook in Nederland. Op donderdag 23 maart gaat Huis Van Gijn voor één avond terug naar de tijd van flappers, de charleston, The Great Gatsby en Peaky Blinders.

Niet alleen maatschappelijke omstandigheden waren van invloed op de mode. Ook kunststromingen als art nouveau en kubisme kun je herkennen in de kledingstijl van de jonge, zelfbewuste vrouw van de jaren ‘20. Tijdens de modeshow in de zaal met 18e-eeuwse tapijten passeren verschillende modellen de revue. Martine Teunissen, publieks- en kostuumhistorica, geeft hierbij toelichting over het gebruik van stoffen, details en accessoires.

Museum sinds 1925

De hele avond is het museum toegankelijk en kan men van de kelder tot de zolder ontdekken hoe er die periode werd gewoond en gewerkt in Huis Van Gijn. Naamgever van het museum Simon van Gijn overleed in 1922. Zijn huis en verzamelingen liet hij na aan de stad Dordrecht, in 1925 werd het huis als museum opengesteld voor publiek.

Donderdag 23 maart, 19.30-22.00 uur (modeshows om 20.00, 20.45 en 21.30 uur). Tickets: 19,50 euro, inclusief welkomstdrankje. Museumkaart/Dordtpas/Rotterdampashouders: 10 euro. Reserveren via www.huisvangijn.nl.