ZWIJNDRECHT – De Zwijndrechtse schrijver, columnist en socioloog Mohammed Benzakour heeft na de met de E. du Perronprijs bekroonde roman ‘Yemma’ over zijn moeder nu een boek uitgebracht als hommage aan zijn vader: ‘De reus uit de Rif’.

Het door Ambo/Anthos uitgegeven boek gaat over inburgeren en hilarische cultuurbotsingen. Over afdingen bij de Spar, de Turkse 5-gulden-schuurkapper, de PCD-pindakaas koorts in het Marokkaanse bergdorpje, schapenkloten op het balkon, het haringdrama, illegale mosselsmokkel, zijn Elfstedentocht-held Evert van Benthem en een veranderend Zwijndrecht.

Overlever

“Mijn vader zag mij op televisie bij Pauw & Witteman vertellen over Yemma, het boek over mijn moeder’, vertelt Benzakour. “Toen zei hij: ‘Zeg, krijg ik ook nog een boek?’ Nou, dat boek ligt er nu dus.” De reus uit de Rif staat vol herinneringen aan zijn vader, een bundeling korte en lange verhalen, waarvan een klein deel eerder als serie in de Volkskrant verscheen. Benzakours vader overleed in 2021 aan corona. “Hij overleefde alles, slangen, schorpioengif, bittere honger, de verdrinkingsdood, kogels van Franse soldaten in Algerije. Maar uiteindelijk is deze reus geveld door een piepklein virusje.”

Unimills

De verhalen gaan ook over de migratie van het Marokkaanse bergdorpje Ouled Ali naar Zwijndrecht. “Mijn vader ging iedere zomervakantie naar ons dorp, naar mijn moeder en de kinderen. Op een gegeven moment zei meneer Hoogerwerf, zijn teamchef bij Unimills op de Lindtsedijk, tegen hem: ‘Meneer Benzakour, u bent elke zomer weg. Haal toch uw vrouw en kinderen lekker naar Zwijndrecht? We gaan u niet ontslaan hoor, we zijn zeer blij met u. En wij kunnen ook een huisje voor u regelen.’ Mijn vader woonde toen samen met een paar andere gastarbeiders in een pension aan de Dordtse Nieuwe Haven. Die meneer Hoogerwerf belde gewoon naar de gemeente en zei: ‘Komt er nog ergens een flatje vrij? Die wil ik dan graag voor een van mijn werknemers.’ En zo belandden we in de Sterrenbuurt in Zwijndrecht.”

‘De reus uit de Rif’ is verkrijgbaar in alle (online) boekhandels.