Cultuur

reageer als eerstvr 11 okt 2019

Ontdek de geschiedenis tijdens de Archeologiedagen

DORDRECHT – Conflictarcheologie, 75 jaar bevrijding en de Tweede Wereldoorlog zijn de thema’s van de Archeologiedagen die op 11,12, en 13 oktober gehouden worden. Tijdens deze dagen leer je meer over de geschiedenis. AWN afdeling Lek-en Merwestreek organiseert samen met Stichting Bunkerbehoud Dordrecht op zaterdag 12 oktober activiteiten rondom de Regelbau 502 bunker in Dordrecht en de luchtwachttoren aan de Mariapolder in Strijensas.  

De activiteiten in Dordrecht worden gehouden rondom de Regelbau 502 bunker bij Willemsdorp aan de Rijksstraatweg. Vrijwilligers vertellen over de geschiedenis van de bunker en er zijn historische documentaires te zien. Archeologen presenteren archeologische onderzoeken en ook organisaties die zich bezighouden met opsporen en bergen van neergestorte oorlogsvliegtuigen in de Alblasserwaard zijn aanwezig, waaronder Stichting Lancaster Popeye (Papendrecht), Werkgroep Hawker Typhoon (Alblasserdam) en Havilland Mosquito (Bleskensgraaf).

Voetveer naar Strijensas

Wie nog meer wil zien kan vervolgens met voetveer Lucretia oversteken naar Strijensas. Bij de V.I.S kazemat/luchtwachttoren worden verschillende archeologische technieken gedemonstreerd, uitleg gegeven en in het museum ‘Het land van Strijen’ is een archeologische collectie te bezichtigen. Een groep reenactors, acteurs in levende geschiedenis, in Nederlands uniform vertelt in relatie tot de V.I.S. kazemat over de gebeurtenissen rond de Moerdijkbruggen en de Hoeksche Waard in de meidagen van 1940.

De activiteiten zijn tussen 10.00 en 16.00 uur te bezoeken. De laatste afvaart van de voetveer is van beide zijden om 16.15 uur. Er zijn ook genoeg parkeergelegenheden. Op www.archeologiedagen.nl zijn meer activiteiten en locaties te vinden.

Geef een reactie