DORDRECHT – Maandagnacht 28 maart worden in Hollywood weer de Oscars uitgereikt. Diverse kanshebbers zitten momenteel in het programma van het filmtheater The Movies in Dordrecht. Het sfeervolle en in zwart-wit opgenomen Belfast bijvoorbeeld heeft maar liefst zeven nominaties in de wacht gesleept. Daarmee wordt dit pakkende familiedrama tijdens de start van de Brits-Ierse burgeroorlog in 1969 sterk gewaardeerd. De Noorse komedie The Worst Person in the World over de zoektocht van millenials naar houvast in het leven is kanshebber voor de Scenario-Oscar. Flee dingt mee naar de Oscar voor de Beste Animatiefilm. En de premièrefilm van komende week Drive My Car is de grote favoriet voor de Oscar Beste Buitenlandse film.

My Car is de verfilming van een verhaal van de Japanse bestsellerauteur Haruki Murakami. Pakkend, kalm en in een mooie mix van humor en ontroering wordt het verhaal verteld van de theaterregisseur Yusuke. Hij verliest zijn vrouw Oto aan een hersenbloeding, maar hij voelt zich daar schuldig over. Een moeizaam proces van rouwverwerking volgt. De (lange) autoritten, die hij voor zijn werk moet maken, bieden hem een cocon om dat een plek te geven. Helemaal als hij daar de aanwezigheid van een chauffeur bij krijgt. Deze Misaki is een jonge vrouw, die ook haar verdriet te verwerken heeft. Ze vinden troost bij elkaar om hun levenslust te hernieuwen. De film won eerder al het Filmfestival van Cannes.

Oscarzondag 3 april

The Movies viert de Oscars door op zondag 3 april te presenteren met de belangrijkste winnaars. Tussen 12.00 en 22.00 uur kan het publiek in een festivalopzet kiezen uit zes of zeven winnende films. Het Movies-café is extra sfeervol dankzij DJ-duo B&B en een kleine kaart met onder andere bakwerk en maaltijdsoep. Een filmquiz over de Oscars 2022 biedt kans op het winnen van vrijkaartjes. Een fijne gelegenheid om je een (mid)dagje onder te dompelen in goede cinema. Het programma van deze Oscarzondag wordt op maandagmiddag 28 maart bekend gemaakt. Check voor meer info en kaartverkoop: www.themoviesdordrecht.nl.

Beeld uit Drive My Car.