DORDRECHT – Teekengenootschap Pictura bestaat 250 jaar en is nog springlevend. Dit feestjaar leest u wekelijks op deze plek over Picturianen van vroeger en nu en hun sporen in de stad en daarbuiten.

Mecenas Pieter

Zonder gulle giften zouden veel kunstenaars en culturele instellingen niet kunnen floreren. Door de eeuwen heen hebben particuliere schenkers, ook wel mecenassen genoemd, de kunsten gesteund. In de basis is het mecenaat belangeloos, al spelen er vaak wel belangen mee, zoals persoonlijke eer of status. Er zijn ook weldoeners die juist anoniem willen blijven of puur uit liefde voor de kunst handelen.

Voor Pictura was kunstverzamelaar Pieter van den Santheuvel van Driel (1732-1799), die ook burgemeester van Dordrecht is geweest, de eerste belangrijke mecenas. Hij was bevriend met Jacob van Strij, een van de oprichters van Pictura. Jacob adviseerde hem bij het aankopen van kunst. Op zijn beurt schonk Pieter vanaf 1792 jaarlijks 50 gulden aan Pictura. Dat geld werd gebruikt voor een ereprijs met medaille voor het prijstekenen. Na zijn overlijden legateerde zijn weduwe 2.500 gulden aan Pictura, waarvan de rente ook aan de jaarlijkse prijspenning werd besteed. Behalve een penning werd soms ook een zilveren tabaksdoos met inscriptie uitgereikt aan de prijswinnaars.

In Pictura hing lange tijd een portret (zie foto) van Pieter van den Santheuvel. Het is geschilderd door Benjamin Samuel Bolomey, die van 1763 tot 1791 hofschilder was van stadhouder Willem V. Uit die periode dateert ook dit schilderij. Later verhuisde het naar het Dordrechts Museum. Tot 1 november ‘logeert’ Pieter in het Dordts Patriciërshuis aan de Wolwevershaven, waar hij is te zien op de tentoonstelling Pictura in the Picture. Hij heeft daar gezelschap van tekeningen en schilderijen van zeventien kunstenaars die hij waarschijnlijk allemaal persoonlijk heeft gekend. Ze waren lid van Pictura in de periode dat hij er beschermheer was. Ook op een andere manier zal Pieter zich best thuis voelen in het Patricïërshuis. Zijn achterneef (en burgemeester) Anthonij van den Santheuvel ging hier in 1784 wonen, toen hij trouwde met de weduwe Anna de Coningh.