DORDRECHT – Wandelen door de binnenstad van Dordrecht en onderweg woonhuizen, een café of werkplaats binnenstappen om kunst te bekijken. Zonder vooraf een kaartje te hoeven kopen of een afspraak te maken. Dat kan deze maand gedurende twee weekeinden: 12/13 en 26/27 oktober. De wandelroutes omvatten elk 25 adressen waar werk is te zien van zo’n 45 kunstenaars die lid zijn van Pictura.

Met deze Salon/Buiten wil Teekengenootschap Pictura de kunst dichter bij het publiek brengen. Van oudsher kent Pictura de tweejaarlijkse Salon der Leden, de Salon/Binnen. Deelnemende kunstenaars presenteren dan hun werk in het Pictura-gebouw op de Voorstraat 190-192. Dit keer doen de 91 deelnemers dat niet alleen binnen, maar ook buiten de muren van Pictura, omdat het een jubileumjaar is. Pictura bestaat 250 jaar en is daarmee de oudste nog actieve kunstenaarsvereniging van Nederland.

De tentoonstellingen in Pictura zijn altijd gratis te bezoeken. Toch is de drempel hoog van het monumentale gebouw, waar het genootschap sinds 1900 is gevestigd. Niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk werpt het bordes met zeven treden een barrière op voor mensen die dit podium voor hedendaagse kunst niet kennen. Jammer, vinden organisatoren Marleen Oud en Geerten Ten Bosch, want er is bijzondere kunst te zien die ook voor niet-kunstkenners aantrekkelijk is. Maar het is lastig om die drempel op te heffen, is hun ervaring. En daarom besloten ze in dit feestjaar de Salon ook naar ‘buiten’ te brengen.

Dat had nog heel wat voeten in de aarde, vertellen ze. Want hoe vind je voldoende adressen? Wat hielp is dat ze veel mensen kennen in de stad. Marleen: “Maar dan nog is het spannend om ergens aan te bellen en te vragen: Mag er een kunstenaar een weekend exposeren bij u thuis? Er zit ook nogal wat aan vast. Je hebt niet alleen twee dagen een kunstenaar over de vloer, er komen ook wildvreemde mensen langs.”

Ze begonnen hun zoektocht bij een goede bekende: kunstenaar (en Picturiaan) Ton van Dalen. Hij en zijn vrouw Nelly waren meteen enthousiast. Twee weken lang liepen Marleen en Geerten vervolgens tientallen adressen af. Vrijwel alle reacties waren positief. Geerten: “We waren aangenaam verrast door het vertrouwen en het enthousiasme.” Veel steun hebben ze ook gekregen van Anja Kok en Mirjam Kocken, die al twee keer een soortgelijke kunstroute hebben georganiseerd in Gorinchem: ManiVesta.

De zoektocht leverde vijftig adressen op, voor het merendeel woonhuizen, vaak in historische panden. Er zitten ook een paar werkplaatsen bij, een Chinese snackbar en een café (De Tijd). Voor kunstenaars die niet aanwezig kunnen zijn om bezoekers te ontvangen en vragen te beantwoorden, zijn enkele etalages beschikbaar om hun werk te tonen.

Toen wachtte de volgende uitdaging: het koppelen van de kunstenaars aan de adressen. Marleen: “We hebben steeds gekeken welke plek het meest geschikt is voor een kunstenaar en het type werk dat hij of zij maakt. Zo hebben we drie feministische kunstenaressen gekoppeld aan het voormalige vrouwenhuis ‘Brood en Rozen’ in de Gravenstraat. Kunstenaar Ton Kraayeveld kwam zelf met het idee om zijn op China geïnspireerde schilderijen te presenteren in de Chinese snackbar Wok & Snacks op het Steegoversloot. In het huis van Elseline Knuttel, oprichter van uitgeverij De Inktvis, is Paul van der Eerden te gast, die in zijn kunst ook veel met teksten werkt. Op zijn beurt heeft Hans van der Eerden ook zijn eigen huis beschikbaar gesteld voor een kunstenaar.”

Soms was het in kleinere woningen zoeken naar een geschikte plek. Maar ook een keuken, zoals in het huis van de Dordtse oud-wethouder Hans Spigt, leent zich uitstekend voor bijvoorbeeld kleine stillevens. De huiselijke, intieme setting waarin de kunstwerken worden getoond, kan ook drempelverlagend werken voor mensen die nooit kunst kopen, hopen de initiatiefnemers. Geerten: “Als mensen zien hoe een schilderij in een woonkamer hangt, willen ze dat misschien ook wel in hun eigen huis.” Alle getoonde werken, zowel in Pictura als op de buitenlocaties, zijn te koop.

Beide wandelroutes hebben Pictura als beginpunt. Naast Salon/Binnen is daar ook de eerste locatie van Salon/Buiten. Ook de routekaarten liggen daar klaar. De wandelaars krijgen ook een kaartje mee waarmee ze kunnen stemmen op hun favoriete kunstwerk. De winnaars krijgen een expositie in Pictura.

Salon/Binnen: 29 september tot en met 3 november

Salon/Buiten: 12/13 en 26/27 oktober, 11.00-17.00 uur

Lees meer op de website van Pictura.

Marleen Oud (links) en Geerten Ten Bosch bij hun openingstoespraak van Salon/Binnen in Pictura.