DORDRECHT – The One is een bandproject van de Dordtse muzikant/producer Timothy van der Holst. Opgegroeid in de jaren ’80, luisterend naar de platen van Yes, King Crimson en Genesis werd hij aangestoken door de magie van deze progrockbands. Na meer dan twintig albums gemaakt te hebben in de jazz en soul met bands als The Jazzinvaders, The Soul Snatchers en Laura Vane, is ‘Sunrise‘ zijn eerste release in dit genre. Vanavond wordt het gepresenteerd in Bibelot.

Samen met de Britse muzikant/tekstschrijver Frank ‘Fish’ Ayers begon hij in zijn studio nieuwe muziek te schrijven voor het eerste album The One. De meeste instrumenten zelf bespelend, maar met veel hulp van de Nederlandse gitarist Edwin in ’t Veld en de Britse zanger Max Gilkes ontwikkelde hij zijn geluid in zijn studio. Voor een deel van de muziek vroeg hij de hulp van de Amerikaanse gitarist Fernando Perdomo, de Nederlandse gitarist Luca Giordano en zanger Maarten Teekens. Frank Ayres schreef de teksten letterlijk op een wervelende manier. Timothy zou hem de muziek sturen en in een oogwenk waren de woorden voor elk nummer gemaakt. Bovendien werd elke songtekst vroeg in de ochtend geschreven, vandaar de titel Sunrise.

Het album is een ‘sonisch verhaal’ over een wetenschapper die met zijn vuist durft te zwaaien bij zijn ervaring van de werkelijkheid. ‘Nadat hij in het complexe web van snaartheorieën is gedoken en bijna is verdronken in de verleidelijke oceaan van de kwantumfysica, wordt zijn gezond verstand vastgehouden, wanneer hij zich realiseert dat verliefd worden sneller is dan de snelheid van het licht. Als een acteur die zijn tekst vergeet bevriest de droomachtige realiteit, waarna hij in de ogen van Amon-Ra kijkt. Geloof of feiten? De antwoorden komen op met de zon en zijn dag is herboren’.

De albumpresentatie en het optreden vinden vanavond vanaf 21.00 uur plaats in de Power Stage van het Energiehuis. De Dordtse indierockformatie The Humbled verzorgt het voorprogramma. Kaarten zijn  9 euro op de website of aan kassa van Bibelot.