Cultuur

reageer als eerstvr 14 feb 2020

Speciale compositie en symposium over Sint Sura

DORDRECHT – Merwe’s Oratorium Vereniging (MOV) bestaat honderd jaar en viert dat. Dankzij landelijke en gemeentelijke subsidies en fondsdonaties heeft de landelijk bekende componist Patrick van Deurzen een Sura Cantate kunnen schrijven voor het jarige Dordtse koor. Vrijdag 13 maart gaat deze compositie in de Antoniuskerk aan de Burgemeester Raadtsingel in (wereld)première. Komende zaterdag is er een wandeling en mini-symposium ‘Sporen van Sura’ over de Dordtse heilige. (Foto: Teus de Groot)

Simone Beunke van het MOV vertelt: “We hebben landelijke subsidie gekregen voor de compositie Sura Cantate in kader van ons 100-jarig jubileum en vanwege het 800-jarige bestaan van onze stad. De Sura Cantate is speciaal voor het koor gemaakt. Het is heel bijzonder dat een amateurkoor hiervoor subsidie heeft gekregen van het landelijke Fonds Podiumkunsten. Dit fonds verdeelt in opdracht van het Rijk de subsidies op het gebied van podiumkunsten. Over het algemeen gaan de subsidies naar professionele organisaties.” Patrick van Deurzen is professioneel musicus. Naast docent aan de (Koninklijke) conservatoria van Den Haag en Rotterdam schrijft hij werken voor zowel orkest als koor. Eerder maakte hij composities voor onder andere het Doelenkwartet, het DoelenEnsemble, Sinfonia Rotterdam en verschillende internationale orkesten en koren.

Dordtse historie

Simone: “Aangezien in 2020 ook Dordrecht een feestje viert, lag het voor de hand een Dordts historisch verhaal te kiezen voor ons jubileumconcert. Dit werd het verhaal van Sint Sura. Zij zou aan de wieg hebben gestaan van de bouw van de Grote Kerk of Onze Lieve Vrouwe kerk. Ons ruim zeventig leden tellende koor is druk met het instuderen van het modern klassieke werk, dat in het Nederlands gezongen wordt. Rond het jubileum hebben we met partners waaronder ToBe verschillende activiteiten georganiseerd onder de noemer ‘Samen vieren met de Stad’. Afgelopen weken zijn kinderen en volwassenen in workshops bezig geweest met het verhaal van Sint Sura.”

Sint Sura

“Samen met de Vereniging Oud Dordrecht en de Vereniging Vrienden van de Grote Kerk hebben we in de Trinitatiskapel ‘Sporen van Sura’ georganiseerd: een wandeling en mini-symposium over Sint Sura en de sporen die nog over haar te vinden zijn in de stad. Zowel Piet Sleeking, wethouder van Cultuur, als Patrick van Deurzen, de componist van de Sura cantate zullen aanwezig zijn. MOV zal al iets van de nieuwe compositie laten horen.” Sporen van Sura is op zaterdag 15 februari vanaf 13.00 uur. Voor meer Informatie en aanmelden www.oratoriumdordrecht.nl. Het jubileumconcert is op vrijdag 13 maart om 20.00 uur in de Antoniuskerk. Het concert staat onder leiding van dirigent Patrick van der Linden en aan de Sura Cantate werken het Ars Musica Orkest en sopraan Heleen Koele mee.

ToBe organiseerde Sura Kunstworkshops. De ramen van hout en papier (1.40 bij 2.20 meter) die daarbij zijn ontstaan worden tijdens het jubileumconcert geëxposeerd. (Foto: Yarah Winkelaar)

Geef een reactie