Cultuur

reageer als eerstwo 16 jun 2021

Studio 76 exposeert in Grote Kerk

DORDRECHT – 68 werken van leden van Studio 76 zijn tot en met 29 augustus te zien in de Grote Kerk. In het kader van het 800-jarig bestaan van de stad werd in 2020 door de leden enthousiast gewerkt aan het thema Dordrecht en aan portretten van Dordtse heldinnen. Elly Overhand van de amateurteken- en schildervereniging: “Alles was klaar om de schilderijen, aquarellen en collages in de zomer aan het publiek te laten zien, maar dat kon niet doorgaan vanwege corona. Het is fantastisch dat de schilderijen nu wel tentoongesteld kunnen worden in de Grote Kerk.”

Wethouder Rik van der Linden opende vrijdagmiddag de tentoonstelling door het onthullen van één van de kunstwerken: een gestileerd gezicht op Dordrecht. Secretaris Aart Kok maakte van visitekaartjes van de vereniging de Grote Kerk, de Spoorbrug en brug naar Papendrecht, het Stadhuis, molen Kyck over den Dyck en Villa Augustus. Aart: “Als je dichtbij staat dan zie je dat het visitekaartjes zijn, maar van een afstand zie je de gebouwen. In de tentoonstelling hangt nog een werk van mij, maar de meeste leden leverden één schilderij aan. De wethouder sprak zijn waardering uit voor ons enthousiasme en het werk dat we als vereniging gestoken hebben in het realiseren van deze tentoonstelling.”

Fijne sfeer
“Wij als bestuur zijn zelf aangenaam verrast dat we zo weinig last hebben gehad van corona wat betreft ledenaantal. De gezellige ontmoetingen in het atelier moesten we afgelopen jaar noodgedwongen afgelasten en de lessen werden online gegeven. De leden hebben elkaar gemist, want tijdens de lessen ontstaan veel fijne momenten waarbij creatief bezig zijn de hoofdrol speelt. Natuurlijk is er wel iets verloop geweest, maar dat komt ook doordat we relatief meer oudere leden hebben. Toch staan we met negentig leden nog fier overeind. Ook daarvoor sprak Van der Linden zijn waardering uit. We zijn ooit begonnen in een school aan de Eulerlaan. Toen we daar weg moesten, omdat het gebouw weer voor een onderwijsinstelling nodig was, hebben we een tijdje rondgezworven. Al jaren zitten we nu alweer met ons atelier naar grote tevredenheid in een voormalig dorpsschooltje aan de Rijksstraatweg.”

Iedere week in Dordt Centraal
Studio 76 bestaat dit jaar 45 jaar en de vereniging beschouwt de expositie dan ook als aftrap voor de feestelijkheden rond het 45-jarig bestaan. Dordt Centraal licht de komende zomermaanden iedere week een kunstwerk uit de expositie van Studio 76 uit. De betreffende kunstenaar vertelt daarbij iets over het werk. De werken zijn in het echt te bewonderen tijdens de openingstijden van de Grote Kerk (toegang 2 euro) op dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 tot 16.30 uur en op zondag van 12.00 uur tot 16.00 uur. Een enkele keer is de kerk gesloten in verband met verhuring; check voor vertrek de website www.grotekerk-dordrecht.nl.

Over Studio 76
Studio 76 is een vereniging van amateur-beeldend kunstenaars. Het is een sociale club, waar leden meermalen per week met hun hobby bezig zijn. De docenten ontwikkelen tijdens het brede aanbod van lessen samen met de deelnemers hun talent; het maakt niet uit of de deelnemer beginnend of gevorderd is. Leden mogen maximaal drie lessen per week volgen. Op zaterdag kunnen zij vrij komen tekenen of schilderen. Daarnaast worden tegen betaling voor leden en niet-leden cursussen en workshops gegeven. Leden krijgen korting op deze activiteiten. Behalve de expositie in de Grote Kerk hangt er tot eind oktober ook werk van leden in het Duurzaamheidscentrum Weizigt. Op 26 juni doet de studio mee aan de
Open Atelierdagen. Zaterdag 4 september is er een eigen open dag in het atelier aan de Rijksstraatweg 62.

Nieuwsgierig naar de activiteiten van Studio 76? Kijk dan op www.studio76dordt.nl.

Geef een antwoord