Cultuur

reageer als eerstdi 15 mei 2018

Twintig jaar Music Kids

DORDRECHT – Vorig jaar vierde het Dordtse jeugdkorps Jong Jubal haar 85-jarig jubileum. Dit jaar bestaat hun succesvolle Music Kids-project maar liefst twintig jaar. In 1998 is naar aanleiding van een teruglopend ledenaantal door een aantal in het onderwijs werkende leden van Jubal een gratis muziekprogramma gestart speciaal voor kinderen uit groep 4 en 5 van de basisschool. Dit concept bleek zó succesvol dat het inmiddels door een vijftigtal muziekverenigingen in het hele land is geïntroduceerd.

Jubal vindt het belangrijk dat ieder kind de kans krijgt om zijn/haar muzikale talenten te ontwikkelen. Bij Music Kids kunnen kinderen zelf ontdekken wat ze kunnen en wat ze leuk vinden op muziekgebied. Jubal draagt de kosten van de Music Kids-lessen, waardoor het traject kosteloos gevolgd kan worden. De instrumenten krijgen de Music Kids in bruikleen van de vereniging. Speciaal in dit jubileumjaar start op woensdag 16 mei een nieuwe extra ronde. Instromen is het hele jaar door mogelijk. Ervaring heeft bewezen dat het goed is om de kinderen eerst de basis van muziek te leren en om die reden begint Music Kids met twaalf leerzame en interactieve theorielessen. Hier leren de kinderen wat ze nodig hebben voordat zij beginnen aan de negen maanden praktijklessen, waarbij zij kunnen kiezen tussen trommel, trompet of vlag/dans.

Na de Music Kids-lessen gevolgd te hebben, is er de keuze door te stromen naar Jong Jubal Kids, waarbij de kinderen begeleid worden tijdens hun eerste jaar bij Jong Jubal. In dit jaar volgen de kinderen nog zoveel mogelijk een eigen traject om goed opgeleid te worden. Naast de muzieklessen krijgen de deelnemers ook in het eerste jaar al een aangepaste rol bij de optredens van Jong Jubal. De lessen worden gegeven door ervaren leden van Jubal, het eerste halfjaar op woensdagavond van 19.00 tot 19.45 uur, het tweede halfjaar op zaterdagochtend van 09.00 tot 09.45 uur.

Geef een reactie