Cultuur

reageer als eerstvr 13 sep 2019

Voorstraat Noord Festival: van buurtbarbecue tot ‘straatfeest voor de hele stad’

DORDRECHT – Het begon als een gezellige barbecue voor een paar ondernemers in de straat. Inmiddels is het Voorstraat Noord Festival uitgegroeid tot een muziek- en cultuurevenement dat jaarlijks met gemak duizenden bezoekers naar het sfeervolle noordelijke deel van Dordrechts langste winkelstraat trekt. Zaterdag 14 september is de dertiende editie. “En die wordt weer leuker en uitgebreider dan de vorige”, zegt Sylvia Landa van de organiserende winkeliersvereniging Voorstraat-Noord. (Foto’s: Voorstraat Noord Festival)

Het begon dus inderdaad bij een bescheiden buurtbarbecue, vertelt Sylvia. “Eén van de winkeliers bood aan om wat te komen spelen met zijn band. Dat hebben ze gedaan op een met bierkratjes gebouwd podium. Het was erg gezellig en het jaar erop wilden graag een aantal buurtbewoners aansluiten. En zo werd het ieder jaar wat uitgebreider.”

Muziek

Op deze dertiende editie klinkt er, zeer uiteenlopende, (live)muziek vanaf drie buitenpodia en drie binnenpodia. Op vier van de podia loopt de programmering van 12.00 tot 18.00 uur. Op twee van de zes podia, op de Riedijk en bij Café The Hide Away, gaat het daarna nog tot een uur of elf door. Een greep uit het muziekaanbod: Downtown Decatur, Stone Golem (even zoeken, want op een geheim podium), Vera Baldé, Rempejek, Bad Case & The Roadies, Blues Note en (natuurlijk, zou je bijna zeggen) de Dordtse band Scotch als feestelijke afsluiter. In totaal komen rond de dertig acts in actie.

Partners

Een deel van de muziekprogrammering is verzorgd door de Popcentrale, met (dus) een belangrijke rol voor lokaal talent. En zo zijn er bij het groeien van het festival ook steeds meer partners betrokken geraakt. “ToBe is een belangrijke partner”, zegt Sylvia. “Zij verzorgen ieder jaar een aantal creatieve workshops. Verder geeft Joy2Dance voor de ukkepukkies een dansworkshop. Kinderen kunnen weer mozaïeken, zich laten schminken en een hennatattoo laten zetten. Leuk is deze editie de komst van LexLab, waar je alles te weten kunt komen over 3D-printen. Ook leuk: het Da Vinci College is al een aantal keren eerder betrokken geweest bij het festival. Dit jaar hebben ze een bijzonder lichtkunstproject bedacht. Als het gaat schemeren, worden de prachtige geveltjes met bewegend licht in de spotlights gezet.”

Monumentendagen

Ook de gemeente is een partner van het festival. “Zij hebben ons gevraagd om het festival jaarlijks te organiseren in het weekend van de Open Monumentendagen”, vertelt Sylvia. “Als aanvulling op de (muziek)programmering. Dat doen we natuurlijk graag. We zitten hier in een prachtig historisch deel van Dordrecht en mensen die voor de Monumentendagen komen, belanden zo misschien ook onverwacht op ons festival.” Het thema van de Momentendagen is het festival dit jaar op het lijf geschreven: ‘Plekken van Plezier’. Want dat is het belangrijkste streven van de organisatie, zegt Sylvia: “Het mooiste cadeautje voor ons is als iedereen geniet. Daar doen we het voor. Of zoals we het ook regelmatig zeggen: ‘Jullie blij, wij blij’.”

Festivalhuwelijk

Alle ingrediënten zijn weer aanwezig voor een mooie nieuwe editie van het Voorstraat Noord Festival. “Zeker omdat de weersvoorspellingen gunstig zijn. Dat maakt altijd een enorm verschil”, zegt Sylvia. Voor haarzelf wordt het een extra bijzondere festivaleditie. “Er zijn op ons festival al een paar huwelijksaanzoeken geweest, maar dit jaar wordt er een huwelijk voltrokken! Ik ben sinds kort Babs, Buitengewoon ambtenaar burgerlijke stand, en ga zaterdag mijn eerste huwelijk voltrekken! Buurtbewoners Lucia en Martin gaan om kwart over twee trouwen en iedereen is daarbij welkom. Een beetje spannend, maar vooral erg leuk!”

Eten en dansen
Diverse straatartiesten zorgen zaterdag verder nog voor verrassende acts en er is veel lekkers te drinken en te eten. Visser’s komt bijvoorbeeld poffertjes bakken en Grill-it komt met de grootste barbecue van Holland langs. En wie na elven nog niet is uitgefeest: bij Het Magazijn is er weer een afterparty van Zwarte Lola met groovy dj’s en een uiterst dansbare liveband. Kaarten hiervoor zijn voor 10 euro te koop bij Het Magazijn, Voorstraat 180. Verder is het Voorstraat Noord Festival geheel gratis toegankelijk.

Meer weten? Kijk op voorstraatnoord.nl. 

 

 

 

Geef een reactie