Cultuur

reageer als eerstzo 26 sep 2021

Willie Batenburg, De Musical

DORDRECHT – Vraag een gemiddelde Dordtenaar om een beroemde stadsgenoot te noemen en de kans is groot de naam Willie Batenburg valt. Hij is 21 jaar na zijn dood nog zeker niet vergeten. Willie zong, gekleed in lederhosen, in een door hemzelf verzonnen brabbeltaal, een fonetische mengelmoes van diverse Europese talen. Hij was de sensatie op menig feest, waar iedereen hem kende en meezong. Tijd voor een (mini-)musical, vonden ze bij Ultra Dordrecht.

Het Dordts Zuigkwartet heeft ter gelegenheid van 800 jaar Dordrecht een mini-musical gemaakt over het leven van Batenburg, die in 1993 en 1994 een aantal hits scoorde, waarvan de bekendste Oene Maine Matsj Tirol is. Willie was een trouw supporter van voetbalclub Feyenoord, ‘Huppie, huppie, huppie, Feyenoord is m’n kluppie’ was zijn alternatief voor ‘Hand in hand kameraden’. Met dit nummer stond hij diverse malen in een afgeladen Kuip, voorafgaand aan een wedstrijd, of tijdens de open dag te zingen. Tijdens een supportersavond van Feyenoord begin 2000 werd Willie onwel en overleed, 72 jaar oud.

Willie speelde ieder optreden de sterren van de hemel. Werd hij echt uitgebuit door zijn manager? Namen zijn vrienden hem wel serieus? De mini-musical, een Sjentelmentel Sjurnie, wordt vier dagen (30 september en 1, 2 en 3 oktober) achtereen gespeeld bij DOOR aan de Spuiboulevard. Er zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Meer info: ultradordrecht.nl/willie.

Geef een antwoord