DORDRECHT – Bouwen, tekenen, speuren en ontdekken; tot en met 30 augustus barst het iedere dag van de activiteiten in het Nationaal Onderwijsmuseum aan de Burgemeester De Raadtsingel in Dordrecht. Kinderen kunnen een sterrenkaart maken, een optische illusie tekenen, bruggen bouwen of een speurtocht maken. En het Geolab is terug met een fantastische zomerspecial. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk op vertoon van een entreebewijs. In de educatieve ruimte kunnen kinderen in de basisschoolleeftijd terecht voor verschillende gratis activiteiten. Ze leren eenvoudig optische illusies tekenen of maken een sterrenkijker, waarmee te zien is welke sterren aan de hemel staan. Of bouwen complexe bruggen en torens met een uitgebreide set bouwstenen.

Geolab
Ook het Geolab keert deze zomervakantie terug. Elke dinsdag en donderdag en afwisselend op zaterdag of zondag, kunnen kinderen in de educatieve ruimte terecht voor nieuwe, spannende activiteiten. Bouw een aardbevingsmeter, ontdek waarom de maan zoveel kraters heeft en zie hoe een rivier zich kronkelend een weg door het landschap baant.
Wereld van de Bosatlas
Met het uitgebreide, gratis doe-boekje bij de tentoonstelling ‘Stap in de wereld van de Bosatlas’ leren kinderen vanaf 9 jaar alles over de mysterieuze ‘kunst van het weglaten’ en ontdekken ze welke verhalen kaarten kunnen vertellen. Voor kinderen vanaf 6 jaar is er de gratis Grote Bosatlas Speurtochtposter (met beloning!).

Speurderstas

Met de Speurderstas kunnen kinderen vanaf 4 jaar het museum op speelse manier ontdekken en zien hoe het er vroeger op school aan toe ging. De tas is gevuld met een doe-opdrachten en alle spullen die ze daarbij nodig hebben. De museumtas is bij de balie te huur voor 2,50 euro. Alle activiteiten zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs. Het volledige overzicht van alle activiteiten en de dagen en tijden waarop de activiteiten plaatsvinden staat op www.onderwijsmuseum.nl.


Tentoonstelling

In het Onderwijsmuseum is tot mei volgend jaar onder meer de tentoonstelling ‘Nazipropaganda voor de jeugd, 1933-1945’ te zien. Deze vertelt het verhaal van de manipulatie van de Duitse jeugd in die periode. Hakenkruizen in schoolboekjes en op speelgoed. Tekeningen en foto’s van Adolf Hitler in kinder- en jeugdboeken. Een verzamelalbum met sigarettenplaatjes van de nationaalsocialistische partij. Tussen 1933 en 1945 werd de Duitse jeugd op geraffineerde en grondige wijze door het nationaalsocialistisch regime verleid en beïnvloed. In woord en beeld werden jongeren doordrongen van Hitlers idealen van saamhorigheid, vaderlandsliefde en opofferingsgezindheid. In het jaar dat Nederland 75 jaar vrijheid viert, legt het museum met deze tentoonstelling de mechanismen van manipulatie en beïnvloeding van de jeugd bloot. In het educatieve programma ‘Beeld en Boodschap’ bij de tentoonstelling worden parallellen met de actualiteit gelegd en ontdekken leerlingen welke waarden ten grondslag liggen aan een vrije, democratische samenleving. Scholen kunnen het vanaf september aanvragen.