DORDRECHT – Dymphina Jooren, mede-directeur van het gelijknamige Dordtse scheepsschroevenbedrijf, heeft een bijzonder kookboek geschreven. ‘Eet puur geluk’ ligt sinds gisteren in de boekhandel.

Dymphina Jooren heeft het boek geschreven, nadat ze opeens wordt geveld door een burn-out. De artsen stellen vast dat zij een tekort heeft opgebouwd aan de neurotransmitters serotonine en dopamine, ofwel de gelukshormonen. Dan stelt Dymphina zichzelf de vraag hoe zij die tekorten weer kan aanvullen. Door veel zelfstudie komt ze erachter dat het serotonine- en dopaminegehalte in haar hersenen op een natuurlijke wijze kan worden verhoogd door bepaalde eiwitten in recepten te verwerken. Met dat gegeven gaat zij aan de slag in de keuken. Maar liefst 52 weken lang kookt zij elke dag haar eigen geluk stimulerende recepten, die simpel te maken en natuurlijk lekker zijn. Een jaar later krijgt ze de uitslag van een nieuwe meting: haar gelukshormonen zijn weer op peil, zonder de hulp van antidepressiva. Ze is zo enthousiast dat ze haar recepten en ervaringen heeft opgetekend en gefotografeerd in het lijvige boek dat nu voor 39,95 euro in de winkel ligt.