DORDRECHT – Vorige week was er weer een examendag Krav Maga met alle filialen van RetZef Sport & Protect in Dordrecht. Vier deelnemers gingen op voor hun assistent-instructeurschap en twee voor het volledig instructeurschap. Eén deelnemer, Lisette, ging op voor de bruine band met zwarte slip. De oudste deelnemers was 67 jaar en geslaagd.

Veertig man stond klaar om de Kravisten Alissa, Dennis Marc, Micah, Alpha, Simon en Lisette het leven zuur te maken en hen hard aan te vallen op verschillende manieren, met mes, stok, pistool en verwurgingen. The Cirlce of Fear dat was de volgende oefening. De anderen maken daarbij een cirkel waarimn alle deelnemers in het midden moeten gaan staan en tien man je onverwachts aanvalt, schreeuwt en duwt.

De Morreh Timo Hennekes MSc (meester) gaf aan dat er begonnen kon worden met aanvallen. Iedere aanvaller had een eigen opdracht: choke, headlock, pistool, mes of stok. Een zeer vermoeiende sessie voor de examenkandidaten die je mentaal en fysiek sloopt, omdat je steeds op je hoede moet zijn voor aanvallen. Deze sessie duurde twintig minuten, met tussendoor een korte drinkpauze.

Deze storm van aanvallen is heel zwaar en roept veel emoties en vermoeidheid op. Dit ging door tot Morreh ‘einde!’ riep en de deelnemers versleten op de grond vielen. Ze kregen een staande ovatie van het publiek. En het felbegeerde en zwaarbevochten diploma. RetZef heeft er weer zes zeer goede opgeleide instructeurs bij.

Meer info: www.retzef.com.