Actueel

reageer als eerstvr 6 jul 2018

Nieuwe eigenaren restaureren gemaalcomplex Het Vissertje

DORDRECHT – Stoomgemaal Het Vissertje aan de Loswalweg wordt verkocht door de gemeente aan ondernemers die het complex uit 1882 gaan restaureren. Het gaat daarna ruimte bieden aan een woning, een architectenkantoor en kleinschalige horeca. (Foto’s en video: Thymen Stolk)

De gemeente probeert al jaren het voormalige stoomgemaal te verkopen. Diverse initiatiefnemers hebben zich gemeld met plannen. Dit leidde tot nu toe niet tot een overeenkomst, mede doordat er flinke geïnvesteerd moet worden om het gebouw in oude glorie te herstellen. Twee van de nieuwe eigenaren hebben een lokaal architectenbureau (Stijl Architectuur) en zullen zorgdragen voor de planvorming. De andere eigenaar heeft een aannemingsbedrijf dat gespecialiseerd is in riolen en gemalen (Gemaal Totaal BV). Hij voert zelf een deel van de werkzaamheden uit en gaat er zelf met zijn gezin wonen. Het gemaal en de voormalige kolenschuur worden gerestaureerd. Omdat het om een aanzienlijke investering gaat om het gebouw te restaureren verkoopt de gemeente Het Vissertje voor een symbolisch bedrag van 1 euro.

De kopers gaan binnenkort in gesprek met de buurt en gemeenteraad om hun plannen toe te lichten. Dit past goed binnen de werkwijze van de aanstaande Omgevingswet, waarbij initiatiefnemers de omgeving ‘aan de voorkant betrekken’ en ruimte bieden mee te denken met de planvorming.

 

 

 

Geef een reactie