Cultuur

reageer als eerstzo 17 okt 2021

Patriciërshuis breidt uit met kleding uit Franse Tijd

DORDRECHT – In het Dordts Patriciërshuis aan de Wolwevershaven kunnen bezoekers ervaren hoe vermogende mensen leefden tussen 1780 en 1815. Op het wensenlijstje staat nu om ook de kleding uit die tijd te presenteren.

Alle stijlkamers uit het huis zijn ingericht met schilderijen, meubels en andere gebruiksvoorwerpen uit die periode. In een film op zolder, waar de originele droogstokken voor de was nog bewaard zijn gebleven, vertellen de laatste bewoners waarom zij het pand hebben verlaten om het te kunnen openstellen voor bezoekers. Een trailer van deze film is te zien op de homepage van de website.

In het relatief korte tijdsbestek 1780-1815 veranderde de mode sterk. Omstreeks 1780 was de Robe á la Française in de mode. Toen Napoleon tot keizer werd gekroond kreeg de Empire-stijl de overhand. Er staan inmiddels twee dameskostuums te pronken. Om de dames wat gezelschap te kunnen bieden wil het Patriciërshuis graag ook een herenkostuum dat in 1815 in de mode was laten maken. Daarvoor zijn al verschillende acties gehouden.

Leden van Rabobank Drechtsteden kunnen het plannetje steunen door hun stem voor 25 oktober uit te brengen in het kader van Rabo Clubsupport.

Geef een antwoord