Met een hittegolf achter de rug kunnen wij eigenlijk nu al zeggen dat de zomer geslaagd is. Het dragen van schoenen is tijdens deze warme omstandigheden niet altijd even prettig, daarom kiest men er vaak voor om slippers te dragen. Is dit wel verstandig? Podotherapeut Jeroen Krook legt dit uit.

Om hier een antwoord om te geven is het handig om uit te leggen wat er precies gebeurd als er slippers gedragen worden. In vergelijking met het dragen van schoenen kost het veel meer moeite om een slipper aan de voet vast te houden. Hierdoor gaan de tenen gaan meer klauwen, wat een vergrote spanning op de spieren veroorzaakt. Studies hebben aangetoond dat er meer druk onder de voet ontstaat en dat de beweging in bepaalde gewrichten groter wordt. Door de grotere bewegingen ontstaat er ook meer spanning en tractie op de spieren, wat kan leiden tot overbelasting gerelateerde blessures.

Wanneer wel?
Het dragen van slippers kan dus ook een goede manier zijn om de voeten te trainen. Bij een citytrip, slenteren over de boulevard op vakantie of een lange wandeling kan dit echter leiden tot vervelende, langdurige blessures. Wil je toch slippers dragen? Kies dan voor een slipper of sandaal die goed om de hiel valt en af te stellen is met een bandsluiting, zoals bijvoorbeeld een Birkenstock. Daarnaast moet de slippers niet makkelijk buigbaar zijn zoals een Havaianas slipper. Deze zijn prima te gebruiken voor bij het zwembad of het strand, ter bescherming tegen uitglijden of het warme zand.

Neem deze tips mee voor volgend jaar of als je dit jaar nog op vakantie gaat! Ben je al terug van vakantie en ervaar je klachten? Vaak trekken deze vanzelf weg door middel van rust en het dragen van de juiste schoenen. Blijven de klachten toch aanwezig? Probeer dan wat oefeningen uit te voeren. Vul het contactformulier op de site in en dan stuur ik je de oefeningen gratis toe. Blijven de klachten na rust en de oefeningen toch aanwezig? Dan is het handig om een afspraak in te plannen om te kijken wat ik verder kan betekenen. Ook dit kan via het contactformulier.
Draag je al steunzolen en lukt het niet om een slipper te vinden? Bij Podotherapie Krook kunnen slippers worden gemaakt met ingebouwde steunzool.

Jeroen Krook is praktijkeigenaar van Podotherapie Krook en er zijn twee locaties waar analyses en behandelingen plaatvinden, namelijk aan de Neurenburgpad en bij SV Oranje Wit. Podotherapie Krook beschikt over high end analyse apparatuur om het gangpatroon en de druk onder de voet goed in kaart te brengen. Je kunt terecht voor klachten aan de voet, maar ook in de knie, heup of rug. Een verkeerde functie of stand van de voet kan namelijk ook klachten hoger in het lichaam veroorzaken.
Wil je meer informatie over Jeroen of zijn praktijk? Neem dan even contact op zijn site: www.podotherapiekrook.nl

Gebruikte literatuur:
Vicenzino B et al. (2015) Orthosis-Shaped Sandals Are as Efficacious as In-Shoe Orthoses and Better than Flat Sandals for Plantar Heel Pain: A Randomized Control Trial. PLoS ONE 10(12): e0142789. doi:10.1371/ journal.pone.0142789
Zhang et al. A comparison of gait biomechanics of flip-flops, sandals, barefoot and shoes. Journal of Foot and Ankle Research 2013, 6:45