De meeste van ons kennen kruiden voornamelijk als smaakmakers voor een maaltijd. Maar wist je dat veel kruiden naast dat ze zorgen voor extra smaak nog meer functies hebben? Zo zijn er genoeg kruiden te vinden die jouw gezondheid een flinke boost kunnen geven. Vooral tijdens de koude wintermaanden kan het nooit kwaad om een extra boost aan jouw gezondheid mee te geven. Door deze kruiden te gebruiken tijdens het koken zorg je ervoor dat jouw gezondheid weer tegen een extra stootje kan.

Het verschil tussen kruiden en specerijen
Kruiden en specerijen worden vaak in een adem genoemd. Toch zit er wel degelijk een verschil tussen kruiden en specerijen. Kruiden stammen in de meeste gevallen af van kruidachtige planten die in een gematigd klimaat groeien. Kruiden kun je dan ook vaak vers kopen als plant of zelf kweken. Specerijen komen juist voornamelijk uit landen met een tropisch klimaat, en komen van de gedroogde delen van een plant. Waar kruiden dus vaak vers verkrijgbaar zijn, is dit bij specerijen niet het geval. Hoewel er dus wel degelijk een verschil zit tussen kruiden en specerijen. Kunnen beide een positief effect hebben op jouw gezondheid.

8x kruiden die een boost aan jouw gezondheid geven  

 1. Ashwagandha
  Ashwagandha is een nog vrij onbekend kruid. Het kent zijn oorsprong in India waar het al duizenden jaren gebruikt wordt bij traditionele Indiase geneeskunde. Het kruid staat erom bekend een goede werking te hebben op jouw bijnieren en schildklier. Daarnaast brengt het kruid jouw tot rust waardoor je beter opgewassen bent tegen mentale of fysieke stress. Hoewel het dus een nog vrij onbekend kruid is in de Westerse wereld, kent het gebruik ervan vele voordelen. Ashwagandha kopen kan gemakkelijk en betrouwbaar online.
 2. Kaneel
  Kaneel kennen we allemaal wel als een echte smaakmaker. Heerlijk op een vers gebakken pannenkoek of bij een appeltaart. Het gebruik van kaneel is ontzettend veelzijdig. Het past namelijk perfect bij zoete gerechten, maar ook hartige gerechten kun je een flinke boost geven met kaneel. Kaneel wordt uit de schors van een plant gehaald en staat erom bekend dat het de bloedsuikerspiegel ondersteunt. Daarnaast beschikt kaneel over polyfenolen. Deze zorgen ervoor dat jouw lichaam beter beschermd wordt tegen bacteriën en infecties die ontstekingen kunnen veroorzaken.
 3. Knoflook
  Knoflook, je houdt ervan of niet. Het is een super veelzijdig kruid dat gebruikt kan worden in allerlei verschillende gerechten. Van vis, tot vlees en sauzen. Vrijwel overal kun je knoflook als smaakversterker in verwerken. Knoflook werkt daarnaast ontstekingsremmend, draagt bij aan een gezonde bloedsuikerspiegel en ondersteunt het immuunsysteem. Probeer knoflook dus zeker niet te vermijden in de keuken vanwege de geur. Het gebruik van knoflook geeft jouw gezondheid een flinke boost.
 4. Gember
  Je hebt het vast wel eens gehoord. Drink eens gemberthee of begin de dag met een gembershot. Gember is ontzettend gezond! En dat gember gezond is, is zeker waar. Maar waarom is het dan zo gezond? Gember bevat ontzettend veel vezels, vitamines en mineralen. Deze helpen jouw lichaam te beschermen tegen ontstekingen. Daarnaast werkt gember ook goed tegen misselijkheid of buikkrampen. Maak jij graag verre reizen? Dan kan gember helpen met het in balans houden van een normale maag- en darmfunctie.
 5. Kurkuma
  Net zoals Ashwagandha is kurkuma een kruid dat vaak gebruikt wordt in de Indiase cultuur en keuken. Een echte Indiase curry heeft zijn prachtige gele kleur vaak te danken aan het kruid kurkuma. Kurkuma bevat net als kaneel de krachtige antioxidant fenolen. Daarnaast heeft het een positieve werking op jouw lever en spijsvertering. Het voorkomt een opgeblazen gevoel en helpt bij de vertering van vetten.
 6. Salie
  Salie wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Je kunt het gebruiken al vulling, in de salade of je kunt gedroogde salie verwerken in bijvoorbeeld een kruidenmengsel. Eigenlijk zit de boost aan jouw gezondheid bij salie al in de naam. De Latijnse naam van salie is namelijk afgeleid van het woord salvus dat gezond betekent. Het kruid kan door zijn verzachtende werking helpen bij keelpijn. Het werkt ontstekingsremmend en desinfecterend. Daarnaast zorgt het voor een goede vochtbalans.   
 7. Peterselie
  Peterselie is een kruid dat in de Nederlandse keuken regelmatig gebruikt wordt. Zo zit het bijvoorbeeld in kruidenboter maar wordt het ook vaak gebruikt als garnering bij een lekker soepje. Maar wist je dat peterselie ook ontzettend goed is voor jouw nieren? Het kruid is namelijk rijk aan mineralen en vitamines. Zeker tijdens de koude en donkere dagen kan peterselie helpen om virussen af te remmen of helemaal uit te schakelen.
 8. Koriander
  Hoewel koriander niet bij iedereen favoriet is, is het wel een echte boost voor jouw gezondheid. Koriander is namelijk rijk aan antioxidanten die helpen om jouw immuunsysteem te versterken. Daarnaast is het een krachtige ontgifter en kan het helpen om infecties te bestrijden.