Noten zijn populaire snacks die ook in diverse gerechten en baksels gebruikt kunnen worden. Noten zijn gezond en bevatten onder andere eiwitten, vitamines en mineralen van verschillende soorten. Maar wat weet je eigenlijk over de verschillende noten? Lees er hier meer over.
Hazelnoten
De hazelnoot is een van de weinige noten die niet als exotisch wordt ervaren, omdat de hazelnoot in het klimaat van Nederland kan groeien. De meeste andere noten hebben een ander klimaat nodig, en moeten elders worden verbouwd en vervolgens geïmporteerd. Hoewel hier hazelnoten kunnen groeien, worden de meeste hazelnoten toch geïmporteerd. Hazelnoten bevatten onder andere magnesium, kalium en vitamine E. Ze bevatten ook beta-sitosterol, wat goed is omdat de stof je cholesterolgehalte kan verlagen. De hazelnoot kan zo worden gegeten, maar je kunt de noot ook verwerken in gebak, taarten of desserts. Ze worden vaak gebruikt als smaakstof in bijvoorbeeld snoepjes en chocolade. Omdat hazelnoten veel eiwitten bevatten en een uitgesproken smaak hebben, kunnen de noten ook gebruikt worden als ingrediënt bij het koken, of als smaakmaker of als accessoire bij voedsel.
Walnoten
Volgens de botanische definitie is de walnoot geen noot, maar een steenvrucht. De meeste mensen beschouwen het echter wel als een noot, en voor velen is het een favoriet. Het is goed om walnoten bij noototheek.nl te bestellen, want ze bevatten veel omega 3. Er zit omega 3 in vis, maar voor een vegetariër of veganist kunnen walnoten een goed alternatief zijn. Daarnaast bevatten deze noten veel magnesium. Er zit ook veel vitamine B6 in walnoten, iets dat goed is voor de stofwisseling en nodig is voor de aanmaak van rode bloedcellen in het lichaam. Onrijpe groene walnoten kunnen in jam worden gekookt, of in een salade worden gebruikt. Rijpe walnoten kunnen zo gegeten worden, en het is ook mogelijk om walnotenolie te maken die kan worden gebruikt bij het koken. De meeste verkochte walnoten zijn gedroogd, en kunnen als tussendoortje worden gegeten. De noten kunnen worden geroosterd, ze kunnen worden gebruikt als bijgerecht bij kaas of in diverse gerechten: er zijn talloze recepten voor desserts en gebak waar walnoten in zitten. Het is ook een populaire smaakstof in brood.
Pistachenoten
De pistachenoten hebben een karakteristieke smaak, en zijn daarnaast te waarderen vanwege hun bijzondere groene kleur. Zelfs als we ze als noten beschouwen, geldt ook voor pistache dat het botanisch gezien geen noten maar steenvruchten zijn. Dit betekent dat veel mensen met notenallergieën de noten kunnen verdragen, omdat ze niet de allergenen bevatten die gewoonlijk allergische reacties veroorzaken. Tot de nuttige stoffen die je in pistachenoten aantreft behoren kalium, dat de functie van zenuwcellen en spieren ondersteunt, vitamine B1 en vitamine B3. Daarnaast zijn ze rijk aan eiwitten, en bevatten ze veel vezels. De pistachenoten kunnen als tussendoortje gegeten worden. Ze kunnen ook worden geroosterd en gezouten. Pistachenoten kunnen tevens worden gebruikt om ijs, gebak en desserts op smaak te brengen, en zijn onder meer een veelgebruikt ingrediënt in baklava.