reageer als eerstwo 2 jun 2021

Baas boven baas: de kauwgomtunnel in Seattle

Wat hebben Dordrecht en Seattle met elkaar gemeen? In de havenstad in de Amerikaanse staat Washington is net als in de Tolbrugstraat een enorme kauwgommuur te bewonderen. Of eigenlijk een kauwgomtunnel. De kleurrijke Market Theatre Gum Wall bevindt zich in een tunneltje bij de hippe Pike Place Market. Het is net wat andere koek dan de Dordtse kauwgommuur.

Kauwgommuren op internet
Zonder internet komt men deze dingen niet zo snel tegen. Wikipedia leert dat er behalve in Dordt en Seattle ook in Alkmaar, het Noord-Italiaanse Verona en het Californische stadje San Luis Obispo kauwgommuren zijn. En wie met zijn telefoon YouTube met de tv verbindt, kan kamerbreed via internet tv bewonderen hoe er in het tunneltje amper nog plek is om een bijdrage te leveren: de muren zitten praktisch vol met het plakkerige snoepgoed. De foto’s die op Google staan, laten zien dat dit wel even andere koek – of kauwgom – is dan de Tolbrugstraat of de Alkmaarse naamloze kauwgomsteeg, waar het plaksel minder talrijk is en ook het kleurenpallet meer beperkt is.

Kleurrijk, eigenwijs en anarchistisch
De Gum Wall ontstond in 1993, tijdens de hoogtijdagen van de rockmuziek waardoor de stad zo beroemd werd. Dat lijkt allerminst toeval. Het modebeeld veranderde in een bonte stoet van jongeren die hun haar roze of groen verfden en kapotte jeans en flanellen houthakkersblouses in alle kleuren van de regenboog droegen, met maffe zonnebrillen erboven. Het was eigenlijk een soort nieuwe hippietijd en zo zag men er ook uit: kleurrijk, een tikje anarchistisch en heel eigenwijs, zoals de muziek klonk (en nog steeds klinkt). De kauwgommuur, goedbeschouwd een vorm van junk art, sloot daar naadloos bij aan. Niet langer was Seattle de stad van Boeing en Starbucks, maar van de gruizige gitaarklanken van Nirvana, Pearl Jam, Alice in Chains en Soundgarden.

Weerstand zolang er kauwgom wordt gekauwd
Zijn kauwgommuren een vorm van moderne kunst of gewoon verloedering van het straatbeeld? Die discussies zullen in de vijf plaatsen op de wereld, die zich onderscheiden door deze bijzondere soort toeristische attractie, blijven bestaan zolang er kauwgom wordt gekauwd. In Seattle is de boel in 2015 grondig gereinigd, maar daarna is men vol goede moed opnieuw begonnen met kauwen en plakken. De Gum Wall werd door CNN Travel opgenomen in de ‘Top 5 meest bacterierijke toeristische attracties’. Het is ook het beginpunt van een Ghost Tour en een gewilde plaats voor trouwfotografen. De muur dient als decor voor een scène in de film Love Happens met Jennifer Aniston. Voor- en tegenstanders te over dus, net als in Dordrecht in 2018 het geval was – en de pro-kauwgommuur-groepering won.

Reacties zijn gesloten.