reageer als eerstvr 21 feb 2020

Banden weer omwisselen voor zomer

Het wordt weer beter weer, de dagen worden langer en de temperatuur wordt hoger. Maar wanneer is het eigenlijk weer tijd om banden te verwisselen van winterbanden naar zomerbanden? En waarom moet je eigenlijk de banden elk half jaar ongeveer verwisselen? In dit blog vertellen we meer.

Wanneer weer zomerbanden?
Je winterbanden moeten bij temperaturen boven de 7 graden Celsius weer omgewisseld worden voor zomerbanden. Maar waarom is dat eigenlijk? Winterbanden hebben een dieper profiel, waardoor er meer grip is in de sneeuw. Zomerbanden hebben een ander profiel om juist zoveel mogelijk contact met het asfalt te maken, zodat je meer stabiliteit en rijcomfort ervaart. Goede zomerbanden moeten ervoor zorgen dat de kans op slippen en ongemak van aquaplanning voorkomen worden. Om de winterbanden zo min mogelijk te slijten en te genieten van de voordelen van zomerbanden, is het raadzaam om de banden tussen april en september te vervangen.

Hoe kun je het beste je zomerbanden onderhouden?
Hoe kun je je zomerbanden het beste onderhouden, is eigenlijk net als het onderhoud van elke band. Wil je je zomerbanden zo min mogelijk beschadigen, dan is het handig om te letten op de bandenspanning. Als je banden de goede spanning hebben, dan heb je betere grip en bespaar je heel wat brandstof. Ook is het raadzaam om na een bandenwissel de auto te laten uitlijnen en balanceren. Dit voorkomt onnodige trillingen tijdens het rijden en ook dit bespaart weer brandstof.

Waar moet je nog meer op letten bij een bandenwissel?
Naast het op tijd vervangen van banden, de bandenspanning controleren en het laten uitlijnen en balanceren van je auto, speelt de profieldiepte ook een belangrijke rol. Laat deze aspecten zeker eens per jaar testen door een garage, zodat je zeker weet dat je banden niet versleten zijn.

Rijd altijd veilig
Zomerbanden verhogen de veiligheid, zorgen voor een kortere remweg en minder ongelukken door meer grip op de weg bij hogere temperaturen. Rijd altijd veilig en controleer dus regelmatig de bandenspanning en eventuele slijtage. Goede banden zijn namelijk een heel belangrijk onderdeel voor rijgemak en om ongelukken te voorkomen. Ga je op pad met je auto, controleer dan ook hoe het zit met je autoverzekering. Mocht er wat gebeuren, ben je dan wel goed genoeg verzekerd? Sluit een goedkope, maar goede autoverzekering af via Inshared.

Reacties zijn gesloten.