reageer als eerstdo 7 jan 2021

Bereid je voor op het nieuwe zaaiseizoen door je moestuin winterklaar te maken

Ben jij de trotse eigenaar van een moestuin en haal je hier veel voldoening en plezier uit? Dan heb je de periode van half oktober tot en met november ongetwijfeld aangegrepen om jouw tuin klaar te maken. Zo kan jouw tuin de kou en de vorst van het winterseizoen trotseren. Misschien heb je nog steeds profijt van de laatste oogst die je hebt binnengehaald. Want dat is de eerste stap die daarbij komt kijken. Daarna heb je de grond die je het hele jaar zo trouw heeft voorzien van groente en fruit, voorzien van nieuwe voedingsstoffen zoals mest. De moestuin winterklaar maken is altijd weer even een flinke klus, maar ook zeer de moeite waard.

Voorbereiden op nieuwe gewassen

Want door de grond winterklaar te maken, zorg je ervoor dat je moestuin het komende jaar goed is voorbereid op de nieuwe beplanting. Daarom is het in deze tijd van het jaar ook aan te raden om een planning te maken. Hierin geef je aan welke gewassen je op welke plek van de tuin wilt neerzetten. Op die manier kun je elk stuk grond van je moestuin gaandeweg optimaal voorbereiden op de specifieke planten die je in gedachten hebt. Wanneer je in de maanden januari of februari de eerste mest en kalk gaat uitstrooien, is het prettig en handig om te weten waar dat nodig zal zijn. Iedere plant heeft immers zo zijn eigen behoeften.

Mulchen of composteren

Het omspitten van je moestuin is tevens een voornaam onderdeel van het winterklaar maken. Als je de grond daadwerkelijk helemaal omkeert, behaal je het beste resultaat. De vorst kan zo helemaal  op de aarde inwerken en daardoor wordt de grond van je tuin luchtig en vruchtbaar. Na het omspitten kun je compost over je moestuin verdelen. Een laag van zo’n twee cm dik zorgt voor het beste resultaat. Maar het is ook mogelijk om je moestuin te mulchen, wat ongeveer hetzelfde inhoudt als composteren. Om je tuin te mulchen, strooi je afgestorven bladeren, planten en kleine houtsnippers over de grond. Deze verteren vervolgens en dienen komend seizoen als grondstof voor de beplanting.

Breed assortiment zaden

Nu is je moestuin winterklaar en dat biedt je de gelegenheid om alvast vooruit te kijken naar het voorjaar. Op de speciale zaaikalender is terug te vinden welke soorten groenten, kruiden en fruit je in welke maand kunt zaaien. Door nu alvast online zaden te kopen, ben je ervan verzekerd dat je alles wat je nodig hebt op tijd in huis haalt. Want bij een webshop die is gespecialiseerd in zaden vind je een breed en gevarieerd assortiment en heb je ook de keuze voor biologische zaden. Zo ga je een mooie nieuwe periode met je moestuin tegemoet en ben je komende lente verzekerd van volop vitaminen uit eigen tuin.

Reacties zijn gesloten.