Contant geld thuis bewaren? Dat klinkt als een slecht idee toch? Of niet? Het risico op diefstal of verlies lijkt ons meestal te groot. Nee, op de bank staat je geld veiliger. Maar tijden veranderen. Tegenwoordig klinkt er een ander geluid: het is verstandig om een noodvoorraad contant geld in huis te hebben. In dit artikel lees je waarom je in geval van nood wat contant geld in huis moet hebben. Je leest ook welke andere zaken je in huis moet halen om een noodsituatie beter aan te kunnen.

Dit is waarom je juist weer contant geld moet hebben in huis

Onze wereld is complex geworden. Steeds meer zaken doen we online en we betalen nauwelijks meer met contant geld in de winkel. Betalingen worden vaker gedaan met een pinpas en van al die betalingen wordt een groot deel voldaan zonder een pincode in te voeren. Hoewel ons geld doorgaans veilig op de bank staat en het risico dat het daarvan verdwijnt nihil is, is het toch verstandig weer wat geld in een oude sok te bewaren. Dat hoeft niet al je spaargeld te zijn, maar een appeltje voor de dorst is wel handig.

Volgens het bedrijf Becam, dat actief is in de financiële wereld, is het door dreigingen van cyberaanvallen van bijvoorbeeld landen als China en Rusland, noodzakelijk geworden om wat contant geld in huis te hebben voor het geval je bijvoorbeeld door een internetstoring of cyberaanval tijdelijk niet bij je geld kunt. Op de website van Becam lees je hier meer over.

De DNB (De Nederlandsche Bank) benadrukt het belang van contant geld bij langdurige verstoringen in de financiële dienstverlening. Dat betekent dat je in nood misschien tijdelijk niet kunt pinnen of geld over kunt maken met je app van je bank. Nu zijn er al zo nu en dan problemen voor klanten van specifieke banken die door een cyberstoring hun pinpas niet kunnen gebruiken of problemen ervaren met hun bankierenapps. Met een enorme cyberaanval kan dat wellicht meerdere banken of instanties treffen.

Naast contant geld in huis laten liggen, is ook het hebben van alternatieve betalingsmethoden, zoals een creditcard of een PayPal-account, nuttig als het Nederlandse banksysteem tijdelijk niet werkt.

Hoeveel contant geld moet je eigenlijk hebben in huis?

Stel dat je je als inwoner van Dordrecht wilt voorbereiden op een noodsituatie, hoeveel geld moet je dan contant bewaren in huis? Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseerde ooit € 50 voor korte storingen. Maar dat bedrag is onder andere door inflatie een beetje achterhaald. Zorg dat je genoeg contant geld hebt om enkele dagen vooruit te kunnen. Dat kan een bedrag van ongeveer 100 tot 200 euro zijn als je alleenstaand bent of een paar honderd euro voor een gezin.

Bewaar je geld veilig, mogelijk in een kluis en nooit allemaal op één plek. Contant geld in huis laten slingeren is nog altijd gevoelig voor diefstal bij een inbraak. Natuurlijk wil je daar (net als een noodsituatie) niet aan denken, maar het is altijd verstandig je voor te bereiden op het ergste, dus berg je geld veilig op, op verschillende plekken in huis.

Zorg er ook voor dat je geld droog en wel is opgeborgen, want zeker in de regio Dordrecht, is een cyberaanval niet de enige noodsituatie die zich kan voordoen. Hieronder lees je over andere noodsituaties in de regio Drechtsteden en hoe je je daarop voorbereidt.

Gevoelig voor het water

Nederland is een land dat strijdt tegen het water en met name in het westen van het land, is de strijd tegen het water groot. Zuid-Holland is zeer gevoelig voor overstromingen, want het ligt grotendeels onder de zeespiegel. Dordrecht heeft al meermaals natte voeten gehaald in de geschiedenis. De belangrijkste overstroming vond plaats in de late middeleeuwen. In 1421 overstroomde Dordrecht tijdens de beroemde Sint-Elisabethsvloed. Deze overstroming heeft er destijds onder meer voor gezorgd dat er nu het natuurpark de Biesbosch naast Dordrecht ligt, met veel water en polders.

De grootste watersnoodramp in Nederland is die van 1953 geweest. Hoewel Dordrecht toen niet zo zwaar werd getroffen als Zeeland, steeg het water ook in deze stad flink. Met veel rivieren in de buurt, is Dordrecht nog altijd gevoelig voor het water. Bovendien ligt het niet ver van de kust, waardoor ook bijvoorbeeld hevige regenbuien en stormen met zeer zware windstoten kunnen zorgen voor noodsituaties.

Deze voorbeelden tonen aan hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn op onverwachte gevaren. Dat doen we met contant geld in huis, maar ook met andere zaken, hieronder lees je welke.

Een noodpakket is meer dan alleen contant geld

Cyberaanvallen, wind, water of misschien een nieuwe pandemie? Er kan veel gebeuren in de regio Drechtsteden. Met contant geld in huis ben je deels voorbereid, maar het Rode Kruis adviseert om ook een basisnoodpakket in huis te hebben. Zo’n pakket bevat niet alleen dichte flessen water en lang houdbaar voedsel in blikken en potten, maar ook zaken als zeep en toiletpapier, kopieën van je paspoort, ID-kaart en rijbewijs en een lijst met belangrijke telefoonnummers.

Andere handige items in je noodpakket zijn een radio op batterijen, een zaklamp, extra waterdicht verpakte lucifers en een EHBO-doos. Afhankelijk van je situatie kunnen medicijnen, babyvoeding en reservesleutels handig zijn. Zorg daarnaast voor wat warmte en comfort met zaken als waxinelichtjes en warme dekens, zoals foliedekens om warm te blijven. Een powerbank, fluitje of zakmes mag ook niet missen voor geval van nood. Let er tot slot op dat je het noodpakket veilig en droog bewaart, want het verleden heeft uitgewezen dat natte voeten echt niet zo ondenkbaar zijn!