De Portugese laurier met de Latijnse naam Prunus lusitanica Angustifolia is, zoals de Nederlandse benaming al aangeeft, van oorsprong afkomstig uit Portugal. Tegenwoordig tref je de Portugese laurier in steeds meer in tuinen in Nederland aan. Dat deze plant ook hier populair is, heeft te maken het feit dat dit type laurier het hele jaar door groen blijft met lange glanzende bladeren en twijgen die rood uitlopen. In juni komen er kleine witte bloemen aan de plant die een heerlijke geur verspreiden en bijen en vlinders aantrekken. Na de bloei ontstaan er rode tot zwarte besjes die weer in trek zijn bij vogels. Zo krijg je een tuin vol leven. De Portugese laurier is geschikt om zowel een lage als hoge haag mee te creëren die je privacy biedt maar komt in je tuin ook goed tot zijn recht als solitaire struik of in leivorm.

Aandacht en verzorging

Hoewel de Portugese laurier oersterk is, heeft ook deze struik aandacht en verzorging nodig. Lauriersoorten zijn over het algemeen rappe groeiers maar de Portugese Laurier is, met een groei van zo’n 15 tot 35 centimeter per jaar, de langzaamste van het stel. Door jaarlijks te snoeien zorg je ervoor dat een Portugese Laurierhaag compact en in vorm blijft en voorkom je de vorming van dikke takken.

Wat is de beste tijd om een Portugese Laurier (haag) te snoeien?

Snoei, tenzij je geen bloemen wilt, na de bloei in augustus of september. Als je in het voorjaar snoeit, knip je namelijk ook de knoppen van de bloemen weg. Heb je niet veel ruimte in je tuin en wil je de haag daarom compact te houden, dan kun je ook twee keer per jaar snoeien bijvoorbeeld half juni en nog een keer na de groeispurt in augustus of september.Kies voor een goed snoeimoment het liefst een bewolkte dag.

Hoe kan ik het beste een Portugese Laurierhaag snoeien?

Snoeien van een haag doe je anders dan het snoeien van een Portugese laurier- of leiboom. Op het moment dat de Portugese Laurierhaag de door jou gewenste hoogte heeft bereikt, snoei je de bovenkant wat smaller dan de onderkant. Op deze manier krijgen dat ook de onderste takken voldoende licht. Het ontstane verschil groeit snel weer bij en het resultaat is een compacte dikke haag zonder kale plekken. Let erop dat je tijdens het snoeien de bladeren niet beschadigd want dan ontstaan er geelbruine randen. Je kunt de Portugese Laurier in het voorjaar tot op het hout terugsnoeien want ook wanneer een Portugese Laurier helemaal kaal is, kan de plant weer nieuwe takken vormen.

Het snoeien van een Portugese laurierboom

Wil je een Portugese laurierboom in je tuin in vorm houden? Haal dan dood en beschadigd hout weg en dun -indien nodig- de struik wat uit door dicht op elkaar liggende takken weg te knippen.

Het snoeien van een Portugese laurier leiboom

Bij het snoeien van een Portugese laurier leiboom moet je van de hoofdtakken afblijven en alleen maar de zijscheuten uitdunnen.

Wanneer moet ik niet snoeien of bijknippen?

Wanneer je gedurende het jaar uitlopers weg wilt knippen, doe dat dan niet als het vriest of als de plant in de volle zon staat.

Wat is het beste materiaal mee te snoeien?

Je kunt natuurlijk voor het snoeien gebruik maken van een elektrische heggenschaar. Het voordeel is dat je sneller klaar bent maar de kans is groot dat je uitschiet en zo het blad kunt beschadigen. De beste manier om je Portugese Laurier te snoeien is een snoeischaar waarbij je de takken zo af kunt knippen zonder de bladeren te beschadigen. Draag, om huidirritatie te voorkomen, tijdens het snoeien wel handschoenen.

Wat doe ik met het snoeiafval van de Portugese laurier?

Hoewel vogels in het wild de bessen zonder problemen kunnen eten, zijn het blad en de vruchten van de Portugese laurier giftig voor de mens en voor huisdieren. Ben je klaar met snoeien, ruim dan altijd het snoeiafval op. Zo voorkom je dat huisdieren van het snoeiafval eten.

Meer informatie?

Op Haag-planten.nl vind je meer informatie over het snoeien van een Portugese Laurier. Hier kun je ook direct een of meerdere Portugese laurier planten bestellen. Haag-planten.nl kweekt de planten zelf en daardoor bieden zij planten van goede kwaliteit tegen een lage prijs met daarbij drie maanden groeigarantie.