Tegenwoordig leven we in een tijdperk waar bijna alles elektronisch kan en moet. Steeds vaker zie je dat bepaalde banen langzaam maar zeker een switch maken naar online werk achter een scherm. En als je eenmaal vrij bent, besteedt men ook veel van die vrije tijd achter een scherm.

Hierdoor zitten we meer stil dan dat mensen vroeger deden, waardoor volwassenen en kinderen gemiddeld niet meer de beweegrichtlijn halen. In dit artikel ga ik na wat het belang is van lichaamsbeweging voor vooral kinderen, maar ook volwassenen. Lees vooral door en steek er hopelijk ook iets van op!

 

Verbetert fysiek welzijn

Het voordehandliggende voordeel van genoeg lichamelijke beweging is natuurlijk dat je fysieke welzijn erdoor verbetert. Door bijvoorbeeld regelmatig te hardlopen of fietsen bouw je een goede conditie op en houd je je spieren in balans. Je kunt ook specifieke oefeningen doen om bepaalde krachten op te bouwen of om doelgericht bepaalde spiergroepen te trainen die uit balans of niet sterk genoeg zijn.

Verbetert mentaal welzijn

De Latijn sprekende Romeinen hadden al uitgevonden dat ‘mens sana in corpore sano’, oftewel, ‘een gezonde geest in een gezond lichaam’. Door regelmatig bezig te zijn met lichamelijke oefening wordt je lijf sterker en fitter, en dat speelt een grote rol in je mentale gezondheid. Ook slaap je over het algemeen beter als je vaker sport, en heb je minder last van angst, depressie en stress. De geest en je lichaam zijn niet één en hetzelfde, maar zijn wel sterk met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar sterk. Door regelmatig te bewegen sla je dus twee vliegen in één klap.

Betere cognitieve vaardigheden

De ontwikkeling van cognitieve vaardigheden is vooral belangrijk voor kinderen die nog in ontwikkeling zijn, en regelmatige lichaamsbeweging leert ze in te schatten en hun lichaam kennen. Buitenspeelgoed kopen is een fantastische manier om je kind te stimuleren zijn cognitieve vaardigheden te verbeteren. Ook voor volwassenen die bang zijn de kennis over hun eigen lichaam kwijt te raken is het behulpzaam om regelmatig te bewegen. Zo behoud je controle!

Levenskwaliteit en -duur

Als je regelmatig aan lichamelijke beweging doet, wordt je fysiek fitter en verbeteren je cognitieve vaardigheden. Die beweging heeft weer invloed op je mentale gezondheid waardoor je je over het algemeen gezond voelt. Dat resulteert in een gezonde levensstijl met kans op een betere levenskwaliteit en levensduur. Ben jij overgehaald om regelmatig te gaan bewegen? Start dan vandaag nog!