reageer als eerstma 3 jan 2022

Dit is waarom geld lenen nu een stuk voordeliger is

We zijn allemaal wel bekend met de slogan “Let op, geld lenen kost geld!” Deze waarschuwing blijft natuurlijk ook aan de orde. Voor het te lenen bedrag betaal je rente. Uiteindelijk betaal je dus altijd meer dan dat je daadwerkelijk geleend hebt. Bovendien moet je ook opletten waar je leent. De tarieven variëren namelijk sterk per kredietverstrekker. Toch is geld lenen op dit moment een stuk voordeliger dan enkele jaren geleden.
In de afgelopen maanden zijn de rentes voor bijvoorbeeld een persoonlijke lening drastisch verlaagd. Ze waren al een stuk lager geworden de afgelopen jaren, wat we bijvoorbeeld hebben gemerkt aan onze spaarrekeningen, maar in dit geval pakt het erg gunstig uit. Zowel voor consumenten als bedrijven.

Online vergelijken

Ondanks de historisch lage rentes van dit moment, blijft het opletten geblazen. Er zijn nog genoeg kredietverstrekkers die relatief hoge prijzen hanteren of andere addertjes onder het gras in hun contracten hebben verstopt. Daarom blijft het belangrijk om een online vergelijking te doen. Gelukkig is dit tegenwoordig relatief eenvoudig. Op die manier beschik je direct over een duidelijk overzicht en kun je eenvoudig bepalen wat voor jou de goedkoopste optie is.

Leendoel

Lenen blijft natuurlijk geld kosten. Daarom is het belangrijk dat je ook een duidelijk leendoel hebt. Het is niet de bedoeling om geld te lenen omdat je simpelweg te weinig geld hebt om de maand door te komen. Je moet deze extra financiële last namelijk wel kunnen dragen. Bovendien wordt dit ook getoetst door de kredietverstrekker voordat ze een lening verstrekken. Voordat je gaat lenen is het daarom belangrijk om te bedenken waar je de lening precies voor gaat gebruiken. Wil je verbouwen? Een nieuwe auto kopen? Of een studie beginnen? Voor ieder leendoel is er wel een geschikte leenvorm. En elk soort lening kent weer haar eigen voor- en nadelen. Daarom kan het geen kwaad om een financieel adviseur om hulp te vragen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt.
Natuurlijk blijft de voorkeur altijd bij sparen, maar dat is niet in alle gevallen mogelijk. Bijvoorbeeld wanneer je auto het begeeft en je deze écht nodig hebt om te kunnen werken of als het dak lekt en je momenteel niet het geld hebt om dit te laten maken. In dergelijke gevallen is een lening onmisbaar. Ook bij het kopen van een woning, lukt het maar zelden om het bedrag in één keer te betalen. In dat geval wordt er ook geld geleend. In de vorm van een hypotheek.

Lage rentes

Vooral in de afgelopen maanden zijn de rentes drastisch gedaald. Dit hebben de banken mede gedaan om de economie weer op gang te brengen na de coronacrisis. Momenteel geldt een rente van 3,5%. Historisch laag. Experts verwachten echter dat we de laagste rente nog niet hebben bereikt. Daardoor is ook het afsluiten van een doorlopend krediet aantrekkelijker geworden. Bij een doorlopend krediet betaal je immers een variabele rente. Voorheen hield dit in dat je soms plotseling extreem meer rente ging betalen. Inmiddels lijkt dat niet meer aan de orde te zijn en zullen de rentetarieven voorlopig stabiel blijven of zelfs lager worden.

Reacties zijn gesloten.