reageer als eerstvr 24 sep 2021

Een magische kerst met sfeervolle kerstverlichting

Wil je jouw woning extra sfeervol aankleden voor de kerstdagen? Dat kan tegenwoordig op allerlei verschillende manieren. De meeste mensen halen een kerstboom in huis en versieren hem. Op deze manier wordt jouw woning inderdaad al een stuk sfeervoller. Tegenwoordig zien we steeds vaker dat alleen een kerstboom voor veel mensen niet voldoende is. Zo versieren meer en meer mensen ook hun tuin. Dit gebeurt vaak met behulp van kerstverlichting. Sommige mensen hangen slechts een paar lampjes op, terwijl anderen hun complete tuin verlichten. Dit laatste is zeker niet nodig, want ook met relatief weinig verlichting in jouw tuin kun je namelijk al voor een magische kerst zorgen.

Bedenk wat je wilt verlichten
Er zijn genoeg mensen die lukraak kerstverlichting aanbrengen in de donkere dagen voor kerst. Dit is niet de beste aanpak die je kunt hanteren. Waarom niet? Omdat de kans dan bestaat dat je niet genoeg verlichting hebt om alles mooi te verlichten. Maak daarom altijd een plan van aanpak voordat je begint. Neem hierin alles mee wat je dit jaar wilt verlichten. Als je ook kerstverlichting in jouw tuin op wilt hangen, raden we je aan dit direct mee te nemen. Op deze manier hoef je slechts één keer na te denken over het verlichtingsplan.

Bepaal hoeveel lampjes je nodig hebt
Weet je inmiddels wat je allemaal wilt verlichten? Dan ben je er nog niet. Je moet namelijk ook weten hoeveel lampjes je nodig hebt. Helaas zijn er maar weinig mensen die hier van tevoren over nadenken. Vaak wordt er lukraak wat kerstverlichting gekocht en kijkt men wel hoe ver zij komen met de lampjes. Zonde, want in dat geval wordt een object mogelijk een stuk slechter verlicht dan je in gedachten had. Bereken daarom eerst hoeveel lampjes je nodig hebt. Als je het lastig vindt om te bepalen hoeveel kerstverlichting je nodig hebt, kun je lampjes van vorig jaar gebruiken om dit in te schatten. Pak er eens één zo’n streng bij en wikkel deze om het object dat je wilt verlichten. Op basis hiervan kun je inschatten hoeveel strengen je nodig hebt. Ga je op deze manier te werk? Verlicht een object dan bij voorkeur in de schemer of het donker en steek de stekker in het stopcontact. Je krijgt dan namelijk direct een idee of de lampjes op de juiste afstand van elkaar zitten. Dit helpt je ongetwijfeld te bepalen hoeveel verlichting je nodig hebt.

Kijk goed of je de juiste lampjes hebt
De meeste mensen die op zoek zijn naar kerstverlichting, kiezen lukraak wat lampjes uit. Dit doen zij vooral omdat zij geen zin en/of tijd hebben om zich in de verlichting te verdiepen. Verstandig is dit niet als je het ons vraagt. Waarom niet? Omdat lang niet alle kerstverlichting hetzelfde is. Voor binnen gebruik je bijvoorbeeld andere lampjes dan voor buiten. Helaas is lang niet iedereen zich hier bewust van. Vandaar dat veel mensen kerstlampjes voor binnen (ook) buiten gebruiken. Gebruik je lampjes voor binnen om jouw tuin te verlichten? Dan is de kans groot dat je vroeg of laat te maken krijgt met kortsluiting. In tegenstelling tot kerstverlichting voor buiten zijn kerstlampjes voor binnen niet geïsoleerd. Hierdoor kan vocht makkelijker doordringen in de verlichting. Als dit eenmaal gebeurt, ontstaat er zeer waarschijnlijk kortsluiting. Wanneer jij je hier niet bewust van bent, kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen. Kortsluiting kan bijvoorbeeld brand tot gevolg hebben. Reden genoeg om in jouw tuin enkel kerstlampjes voor buiten te gebruiken.

Verschillende soorten kerstverlichting
Als we het over kerstlampjes hebben, denken de meest mensen al snel aan lampjes voor in de kerstboom. Dergelijke lampjes rekenen we inderdaad tot de kerstverlichting, maar er is meer, veel meer. Kerstlampjes zijn vandaag de dag namelijk verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. De meeste mensen ontdekken dit pas als zij op zoek gaan naar sfeervolle en magische verlichting om hun huis mee te versieren in aanloop naar de kerstdagen. Om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan, lichten we hieronder een aantal soorten kerstverlichting uit.

– IJspegelverlichting
De naam van deze verlichting geeft eigenlijk al aan om wat voor een soort verlichting het hier gaat. Als je ijspegelverlichting ophangt aan jouw dakrand of gevel, lijkt het namelijk net alsof er echte ijspegels hangen.

– Guirlandes
Ondanks dat deze naam misschien niet direct een belletje doet rinkelen, is de kans groot dat je deze kerstverlichting weleens hebt gezien. Guirlandes zijn namelijk groene kerstslingers met verlichting. Je ziet deze lampjes bijvoorbeeld vaak in winkelcentra rond de feestdagen.

– Clusterverlichting
Bij standaard kerstverlichting kan de afstand tussen de lampjes behoorlijk groot zijn, maar hier is bij clusterverlichting geen sprake van. Zoals de naam al aangeeft, zijn kerstlampjes hier geclusterd. Hierdoor brengen ze meer sfeer dan de standaard strengen met verlichting.

– Koppelbare kerstverlichting
Wil je een groot object verlichten zonder dat je hier talloze stekkers voor nodig hebt? Kies dan voor koppelbare kerstlampjes. Doordat je de strengen van deze lampjes aan elkaar kunt koppelen, heb je slechts één stekker nodig om alle lampjes te laten branden.

– Kerstlampjes op batterij
Als je lampjes op wilt hangen op een plek waar geen stroom beschikbaar is, kun je een verlengsnoer gebruiken. Toch vindt niet iedereen dit prettig. Geldt dit ook voor jou? Dan is kerstverlichting op batterij mogelijk een optie Deze lampjes sluit je niet aan op de netstroom, maar halen hun stroom uit batterijen.

Koop jouw kerstverlichting online
De meeste mensen kopen kerstverlichting bij een tuincentrum, winkel of een kerstmarkt in de buurt. Dit is een optie, maar het kan ook een stuk makkelijker. Je kunt deze lampjes namelijk ook online bestellen. Kerstlampjes online kopen brengt een aantal voordelen met zich mee. Allereerst is het aanbod vaak veel groter dan in de winkel. Hierdoor is de kans groot dat je de juiste lampjes vindt. Ten tweede kost het je nauwelijks moeite. Nadat je jouw lampjes besteld hebt, is het wachten tot ze bij jou thuis afgeleverd worden. Tot slot vind je online vaak goedkope kerstverlichting, terwijl je in de winkel mogelijk de hoofdprijs betaalt.

 

Reacties zijn gesloten.