Goede verlichting is essentieel voor elke commerciële hal, of het nu gaat om een kantoor, een fabrieksruimte of een magazijn. Niet alleen helpt goede verlichting werknemers om hun taken efficiënter en nauwkeuriger uit te voeren, maar ze kan ook de veiligheid op de werkplek verbeteren.

De introductie van LED-verlichting heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop we onze commerciële hallen verlichten en biedt ons verbeterde energie-efficiëntie en kostenbesparingen, terwijl het zicht wordt verbeterd en de ogen minder worden belast.

In dit artikel bespreken we de voordelen van het gebruik van LED-verlichting in bedrijfshallen en onderzoeken we waarom dit gunstig kan zijn voor bedrijven die een veiligere werkomgeving willen creëren. We bekijken onderwerpen als energiebesparing door LED’s, beter zicht door betere kleurweergave en minder vermoeide ogen door flikkervrije werking.

De huidige staat van bedrijfshalverlichting
Bedrijfshalverlichting varieert op dit moment nog van traditionele gloeilampen, halogeenlampen tot fluorescentielampen. Deze technologieën hebben jarenlang dienst gedaan, maar ze hebben hun eigen uitdagingen. Gloeilampen zijn goedkoop in aanschaf, maar hebben een korte levensduur en zijn energie-efficiënt. Halogeenlampen produceren helder licht, maar genereren ook veel warmte, wat een potentieel brandgevaar kan vormen en de koelkosten verhoogt. Aan de andere kant zijn fluorescentielampen weer energiezuiniger dan gloeilampen. Maar ze bevatten kwik, wat slecht is voor het milieu.

Bovendien zijn er aanzienlijke tekortkomingen van deze traditionele verlichting als het gaat om veiligheid op de werkvloer. Het onvoldoende licht dat ze produceren, kan leiden tot onveilige werkomstandigheden door het creëren van schaduwplekken en het niet volledig verlichten van ruimtes. Bovendien kunnen ze plotseling uitgaan, wat een abrupte vermindering van het zicht kan veroorzaken en het risico op ongevallen kan verhogen.

Toch zijn er nog genoeg bedrijven die niet altijd duurzame LED-verlichting gebruiken, vanwege de vooroordelen over de initiële kosten en de misvatting dat LED-verlichting “niet altijd duurzaam” is. Met de continue verbeteringen in LED-technologie en de dalende kosten, wordt het steeds aantrekkelijker voor bedrijven om deze overstap te maken voor de veiligheid en efficiëntie van hun bedrijfshallen.

De voordelen van LED verlichting voor bedrijfshallen
Als het gaat om veiligheid op de werkplek bieden LED’s verschillende voordelen ten opzichte van traditionele verlichtingsmethoden. Door de superieure kleurweergave en de flikkervrije werking is er minder oogvermoeidheid en vermoeidheid als gevolg van onvoldoende verlichting. Bovendien zorgt de hogere helderheid van LED verlichting voor een betere zichtbaarheid van potentiële gevaren in een commerciële hal, zoals obstakels of morsen.

LED-verlichting kan tot wel 70% minder energie verbruiken dan traditionele verlichting, terwijl de verlichtingsverhouding gelijk blijft. Dit zorgt voor kostenbesparing en een efficiënter energieverbruik. Omdat LED-lampen bovendien een lange levensduur hebben die tientallen jaren kan duren, kunnen bedrijven ook geld besparen op de kosten voor het vervangen van lampen.

De overstap naar LED-verlichting biedt bedrijven niet alleen voordelen op het gebied van veiligheid en kostenbesparing, maar ook op het vlak van verbeterde duurzaamheid in vergelijking met traditionele lampen. In tegenstelling tot fluorescentielampen, die kwikhoudende stoffen bevatten die zorgvuldig en veilig moeten worden opgeruimd, produceren LED’s bij het doorbranden geen giftig afval of vervuilende stoffen. Dit maakt LED’s milieuvriendelijker.

Tegenwoordig bieden bepaalde productleveranciers LED-verlichtingsopties die milieuvriendelijk zijn door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie of windturbines, in plaats van traditionele elektrische bronnen.

LED verlichting en bedrijfsvoering
LED-verlichting is een energiezuinige en voordelige verlichtingsoplossing die bedrijven kunnen gebruiken om hun milieuprestaties te verbeteren. Dit past goed bij een moderne en duurzame bedrijfsvoering. Bedrijven kunnen geld besparen op vervangingskosten van lampen en minder afval produceren door gebruik te maken van LED’s, die tot wel 50.000 uur langer meegaan dan traditionele lichtbronnen.

LED verlichting biedt bedrijven langetermijnvoordelen die verder gaan dan alleen kostenbesparingen en energie-efficiëntie. Dankzij de betere kleurweergave is het zicht verbeterd, waardoor werknemers hun taken veiliger kunnen uitvoeren doordat potentiële gevaren makkelijker te herkennen zijn in een goed verlichte omgeving. Bovendien zorgt de flikkervrije werking van LED-verlichting ervoor dat de ogen van werknemers niet worden belast of vermoeid raken tijdens hun werktijd, wat resulteert in minder ziekteverloop.

Meer over bedrijfsvoering: als je als bedrijf overweegt om LED-verlichting te gebruiken, dan is het belangrijk om bij de keuze tussen verschillende soorten LED-lampen rekening te houden met factoren zoals jaarlijks energieverbruik, vereist vermogen per lamp, CRI (Color Rendering Index) van de lamp en de lange-termijn-kostenbesparing versus initiële investeringskosten.

Tot slot
LED verlichting biedt bedrijven een groot aantal voordelen die de veiligheid en efficiëntie op de werkplek kunnen verbeteren. Met hun superieure kleurweergave en flikkervrije werking bieden LED’s beter zicht op potentiële gevaren, terwijl ze op de lange termijn ook de vermoeidheid van de ogen verminderen.

Dankzij de langere levensduur en lagere stroomverbruik dan traditionele lampen levert overschakeling op LED-lampen bovendien kostenbesparingen op en betere milieuprestaties. Om deze redenen zouden bedrijven het gebruik van LED-verlichting moeten overwegen als onderdeel van hun algemene verlichting strategie voor commerciële hallen.