Elektrische steps worden steeds populairder als alternatief voor auto’s en fietsen voor korte afstanden in steden. In Nederland zijn er momenteel echter nog beperkingen op het gebruik van elektrische steps op de openbare weg. Momenteel zijn alleen RDW-gekeurde elektrische steps toegestaan op de openbare weg, wat betekent dat de meeste elektrische steps die momenteel op de markt zijn, niet zijn toegestaan.

Nog geen regels voor elektrische steps in Dordrecht
In Dordrecht zijn er nog geen specifieke regels voor het gebruik van e-steps op de openbare weg, maar omdat de wetgeving momenteel beperkt is, is het gebruik van elektrische steps in de stad beperkt. Er zijn echter wel enkele punten die kunnen worden overwogen bij het bepalen of het mogelijk is om het gebruik van elektrische steps op de openbare weg in Dordrecht toe te staan.

Veiligheid van weggebruikers is van groot belang
Ten eerste is de veiligheid van voetgangers, fietsers en andere weggebruikers van het grootste belang. Elektrische steps kunnen snelheden tot 25 km/u bereiken en kunnen daarom gevaarlijk zijn als ze worden gebruikt op drukke voetpaden of fietspaden. Het is daarom belangrijk om te bepalen waar elektrische steps wel en niet mogen worden gebruikt en hoe de veiligheid van andere weggebruikers kan worden gewaarborgd.
Een ander belangrijk punt is de vraag wie verantwoordelijk is voor de veiligheid van de gebruiker van de elektrische step. In Nederland zijn gebruikers van elektrische steps momenteel niet verplicht om een helm te dragen, zoals wel het geval is bij andere voertuigen zoals scooters of motorfietsen. Dit kan gevaarlijk zijn als de gebruiker ten val komt, vooral als de step op hogere snelheden wordt gebruikt.

Goed voor het milieu
Tot slot is het belangrijk om te overwegen of het toestaan van elektrische steps op de openbare weg ook een positieve invloed kan hebben op de bereikbaarheid van de stad. Elektrische steps kunnen een duurzaam alternatief zijn voor korte ritten in de stad en kunnen bijdragen aan het verminderen van verkeerscongestie en de uitstoot van schadelijke stoffen. Ook zijn ze gemakkelijk mee te nemen doordat er voortaan inklapbare elektrische steps zijn.
Al met al zijn er verschillende punten die moeten worden overwogen bij het bepalen of het mogelijk is om elektrische steps toe te staan op de openbare weg in Dordrecht. Hoewel het toestaan van elektrische steps op de openbare weg voordelen kan hebben, zoals het verminderen van verkeerscongestie en de uitstoot van schadelijke stoffen, moet er ook rekening worden gehouden met de veiligheid van andere weggebruikers.